Buget 2020: USR taie sinecurile și amână pensiile speciale ale primarilor

Buget 2020: USR taie sinecurile și amână pensiile speciale ale primarilor

Amendamentele USR de tăiere a finanțării pseudo-academiilor de știință și de amânare a pensiilor speciale ale baronilor locali au fost acceptate de Guvernul Orban.

USR a obținut de la Guvernul Orban amânarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru baronii locali, printr-un amendament depus la proiectul de modificare a OUG 114. În viziunea USR, pensiile speciale ar trebui desființate nu extinse la și mai multe categorii de persoane aflate în apropierea centrilor de putere. Aceste pensii urmau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar amânarea oferă un răgaz pentru eliminarea lor definitivă la începutul noii sesiuni parlamentare.

De trei ani de zile, USR luptă pentru a tăia finanțarea din bani publici pentru două agenții inutile ale statului: Academia de Științe ale Securității Naționale și Academia Oamenilor de Știință din România. Anul viitor, aceste false academii nu vor mai primi subvenții publice și vor putea să funcționeze doar din surse proprii.

De asemenea, USR a obținut creșterea cu 80% (de la 203 la 363 milioane lei) a sumelor pentru întreținerea drumurilor și autostrăzilor. Suplimentarea bugetului de întreținere a infrastructurii rutiere este necesară pentru a aduce cât mai multe din drumurile naționale la un standard acceptabil.

Pe mediu, Guvernul Orban a accept patru din cele cinci amendamente depuse de USR: integrarea sistemelor RAR- SUMAL pentru identificarea transporturilor ilegale de lemne, fonduri pentru mai multe laboratoare mobile de măsurare a poluării, suplimentarea fondurilor pentru economie circulară și managementul ariilor protejate.

USR a agreat cu premierul Ludovic Orban și finanțarea unor proiecte locale: fonduri pentru lucrările de infrastructură la noul corp al BCU Cluj-Napoca, bani pentru reabilitarea Palatului de Justiție din Sibiu, plata avansului pentru drumul de legătură autostrada A1 Arad-Timișoara-DN 69..

Pentru educație, USR a reușit să obțină mai mulți bani pentru expertiza seismică a școlilor și pentru dotarea a 400 de unități de învățământ cu grupuri sanitare.

Nu în ultimul rând, USR a crescut bugetul pentru pentru programul de diabet dispozitive pentru monitorizarea continuă a glicemiei la copii.

Foarte important, USR a reușit să treacă un amendament de transparentizare a bugetului pentru 2020. Legea bugetului prevede posibilitatea ordonatorilor principali de credite de a face pe parcursul întregului an, modificări, virări și redistribuiri de credite de angajament și credite bugetare, de a aproba și modifica anexele la bugetele proprii și de a introduce proiecte noi. Toate aceste modificări erau până acum făcute fără ca publicul să știe, anul viitor Ministerul Finanțelor va fi obligat să le posteze pe toate pe site.

USR a obținut, de asemenea, promisiuni de la premierul Orban că va aloca bani la rectificare pentru a lansa proiectul de interconectare a sistemelor informatice ale instituțiilor de stat și va fi de acord cu proiectul de carte de identitate electronică cu semnătura electronică gratuită pentru cetățeni.

USR a depus și o serie de amendamente pentru dotarea parchetelor și instanțelor de judecată pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului de justiție, dar au fost respinse de premierul Ludovic Orban.