Odată cu Pactul ecologic european (Green Deal), Comisia va aloca și fonduri suplimentare pentru tranziția regiunilor carbonifere către economia verde. „Vor fi sume consistente, dar se vor distribui printr-un mecanism diferit, pe care statul român aproape l-a ignorat până acum. Vom putea folosi banii dacă Guvernul înțelege să organizeze ministerele și atribuțiile pentru fonduri UE în mod inteligent și nu comod birocratic, așa cum propune acum”, spune eurodeputatul Cristian Ghinea (USR-PLUS/Renew Europe).
Este vorba despre Fondul de Tranziție Justă (Just Transition Fund). Comisia Europeană va prezenta marți, 14 ianuarie, Parlamentului European detalii despre mecanismele și sursele de finanțare ale acestui nou program. Suma va fi cuprinsă cel mai probabil între 5 miliarde și 7,5 miliarde euro la nivelul UE, care ar urma să fie distribuite statelor membre.
În primul rând, vom afla mâine care este sursa primară din care se vor aloca aceste fonduri. Au existat numeroase discuții la Bruxelles pe această temă. Cel mai probabil, dacă nu apar schimbări majore de ultim moment, propunerea Comisiei va fi ca aceste fonduri să nu micșoreze bugetul alocat Politicii de Coeziune – o variantă convenabilă pentru România.
În al doilea rând, statele membre, inclusiv România vor putea accesa banii doar dacă pun o cofinanțare din fondurile de la Coeziune (adică fondurile structurale pe care le cunoaștem deja). „Ar fi o veste bună doar dacă am avea o administrație deșteaptă care să combine din programe operaționale bani din fonduri europene diferite. Deocamdată nu o avem”, mai spune Cristian Ghinea.
În esență, ideea Comisiei este să aloce 5 – 7,5 miliarde euro și să ajungă la un impact total de peste 30 miliarde de euro, prin cofinanțarea pe care o aduc statele membre. În plus, pe lângă Fondul de tranziție se dedică o facilitate de tranziție din Invest EU (fostul program Juncker de investiții). Adică instrumente financiare: credite cu condiții bune și garantare pentru proiecte, afaceri, autorități din zonele miniere.
Din păcate, administrația noastră nu este pregătită pentru acest mecanism modern. Statul român aproape a ignorat în ultimii ani instrumentele financiare propuse de Comisie. Puteam aloca și până acum scheme de creditare pe toate programele operaționale, dar obtuza administrație de stat de la MFE și Ministerul Dezvoltării nu a făcut-o.
„Iată cum putem face acum, ca să nu ratăm noile finanțări pe care le va propune Bruxelles-ul: Solicităm Guvernului României, în speță, premierului Ludovic Orban și ministrului fondurilor europene, Marcel Boloș, să oblige de la bun început, prin memorandumurile de parcurs, birocrația de la MFE – MDRAP să lucreze cu instrumente financiare și să stabilească cotă parte din programele operaționale de la bun început care să meargă spre credite. Altfel, mecanismul modern al instrumentelor financiare va fi din nou ignorat. Este singura soluție și trebuie aplicată acum, la nivel de Guvern, pentru a ne asigura că vom accesa Fondul de tranziție și oportunitatea de la Facilitatea de Tranziție, care însoțește Fondul”, spune Cristian Ghinea.