NU populismului, DA măsurilor corecte și eficiente!

În Senat se votează, astăzi, pe repede înainte, o serie de proiecte de lege importante, care oferă facilități în vreme de criză, dar fără o analiză atentă, fără un studiu de impact și fără criterii clare. Parlamentarii USR au depus amendamente la toate proiectele și au argumentat măsurile propuse.

„Nu cauționăm populismul unor măsuri care nu sunt menite să-i ajute pe cei care au nevoie de ajutor, ci creează doar premisele unor abuzuri și fraude majore. Sub pretextul că rezolvă ceva AZI, măsurile propuse de PSD, ca de obicei, vor împieta relansarea economică de după pandemie. Noi am propus o serie de amendamente care ar fi adus clarificări și limitări stricte în acordarea de ajutoare și facilități, dar ele au fost respinse. De asemenea, nu putem trece cu vederea faptul că propunerile PSD dublează măsuri ale Guvernului care sunt deja în vigoare”, a declarat senatoarea USR Ramona Dinu.

Proiectele care sunt astăzi programate la vot vizează de la scutiri de la plata chiriei la plafonarea prețurilor medicamentelor și a alimentelor, de la suspendarea plății ratelor la amânarea plății contribuțiilor și a facturilor de apă, energie, gaze, salubritate, servicii de telefonie, internet, cablu TV, etc.

Facilitățile ar urma să se acorde de-a valma, și persoanelor fizice și celor juridice, și celor afectați și celor neafectați de criza provocată de noul coronavirus, pentru că, în esență, partidele care le susțin nu vor măsuri cu adevărat eficiente, ci doar să aibă cu ce să se laude pe diferite posturi tv și alte canale media.

Distribuirea fără identificarea clară a nevoilor riscă să secătuiască rapid resursele limitate pe care le avem la dispoziție. Astfel, într-un timp scurt riscăm să nu mai putem ajuta pe nimeni.

USR a propus, încă de la început, să fie respectate două principii în această perioadă de criză:

1. Cu toții trebuie să strângem cureaua în această perioadă de criză.

2. Ajutoare țintite, să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ele.

Pe de o parte, USR propune să fie ajustate cheltuielile în sectorul bugetar, prin impozitarea cu 90% a pensiilor speciale aflate în plată, impozitarea cu 90% a veniturilor de la stat care depășesc salariul președintelui României, stoparea imediată a așa-ziselor programe de investiții, falimentare în fapt, gen PNDL, adică pușculița pentru primari. Pe termen mediu, am propus reducerea numărului de parlamentari.

Pe de altă parte, USR propune sprijinirea celor cu adevărat afectați de criză: scutire de impozit de 830 de lei pentru fiecare salariat și ajutor de criză de 830 de lei pentru fiecare angajat care și-a pierdut locul de muncă de la 1 martie încoace. În acest fel, s-ar ajuta zona de servicii și IMM-uri, unde costurile cu forța de muncă sunt mari.

În ceea ce privește amânarea plății contribuției la asigurările sociale, noi am propus ca măsura să se aplice doar celor care au suferit o scădere a veniturilor de minimum 30%, iar plata să se poată face eșalonat, în următoarele 12 luni, fără dobânzi sau majorări. De asemenea, am propus instituirea unei bonificații pentru cei care plătesc la timp contribuția de asigurări sociale.

Populismul ne-a făcut extrem de rău până acum, dovadă starea economiei după trei ani de guvernare PSD. Suprapus pe o criză, populismul poate fi fatal. USR nu vrea să intre în competiție cu celelalte partide în această perioadă, ci să ajute autoritățile să ia cele mai bune măsuri pentru oameni pe termen scurt, mediu și lung.