În contextul pandemiei provocate de noul coronavirus și a creșterii alarmante a numărului cadrelor medicale infectate, deputatul USR Stelian Ion a inițiat un proiect de lege prin care urmașii personalului medical decedat ca urmare a infectării cu COVID-19 să beneficieze de pensie de urmaș și alte facilități. Proiectul a fost semnat și de senatorii USR Adrian Wiener și Allen Coliban și deputații USR Cristian Seidler și Emanuel Ungureanu.
„Viteza de răspândire a acestui virus și agresivitatea cu care se manifestă el au făcut ca printre primele victime să fie cadre medicale. În România, situația este cu atât mai gravă cu cât personalul medical este nevoit să lupte contra pandemiei fără echipamente corespunzătoare de protecție. Riscurile majore la care este supus personalul medical sunt evidente. Fără a încerca să suplinim în vreun fel nevoia urgentă de dotare cu echipamente corespunzătoare, apreciem că medicii trebuie să aibă minimul confort psihologic ca, în cazul înfectării și al decesului, familia – și, în special, copiii – să fie ajutați ulterior de stat. Un astfel de sprijin este absolut firesc pentru niște persoane care își riscă viața pentru a salva la rândul lor alte vieți. Acest minim confort psihologic îi poate determina pe medici să se poată dedica mai bine actului medical”, declară deputatul USR Stelian Ion.
Soțul supraviețuitor și părinții celui decedat vor primi, potrivit proiectului, o indemnizația lunară reparatorie egală cu 1,10 x câștigul salarial mediu brut aferent anului pentru care se face plata.
De o indemnizație identic calculată vor beneficia și copiii celui decedat, până la majorat sau până la terminarea studiilor, fără a depăși vârsta de 26 de ani, indiferent în întreținerea cui se află. După vârsta de 26 de ani, indemnizația reparatorie acordată acestora va fi egală cu 0,50 x câștigul salarial mediu brut.
În plus, urmașii personalului medical decedat ca urmare a infectării cu noul coronavirus vor putea beneficia de o serie de facilități, printre care prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut în proprietate o altă locuinţă până la data atribuirii.
De asemenea, vor putea beneficia de acces gratuit pentru copii la creşele şi grădiniţele din subordinea administraţiilor locale, precum şi de asigurarea gratuită a rechizitelor pentru şcolari.
Nu în ultimul rând, vor avea gratuitate la transportul urban, la tratamente şi medicamente.