Deputatul USR Cristina Iurisniti (USR) atrage atenția asupra nerespectării normelor legale privind siguranța publică în județul Bistrita Năsăud de către lideri PSD, precum deputatul Daniel Suciu și primarul comunei Rodna, Valentin Grapini.
În această perioadă de criză sanitară, unii politicieni în goană după capital politic cu orice risc, pun în pericol sănătatea cetățenilor din comunități întregi. Așa s-a întâmplat și în localitățile Rodna și Sângeorz Bai, când la inițiativa unor marcanți lideri PSD, inclusiv de la nivel local, au fost folosite substanțe neconforme pentru o așa-zisă dezinfecție, în contextul epidemiei de coronavirus! Și nu doar substanța, un biocid de uz veterinar, a fost neconformă ci și utilajul, un tun de zăpadă care a fost folosit pentru împrăștierea, atenție!, în atmosferă, a substanței respective.
Toate aceste încălcări flagrante ale oricăror reglementări sanitare și de protecție a sănătății publice poate nu ar fi fost prea repede cunoscute și aduse la cunoștința opiniei publice, dacă nu ar fi existat demersul expres efectuat în acest sens de către Biroul parlamentar în data de 27 aprilie a.c., în urma căruia s-au sesizat Direcția de Sănătate publică și Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, care au dispus un control asupra celor petrecute în cele două localități.
Potrivit indicațiilor de utilizare – punctul X din aviz – al biocidului împrăștiat în atmosferă cu un tun de zăpadă artificială (!) închiriat de la Primăria Rodna, într-o acțiune în care și deputatul PSD Daniel Suciu este parte, această substanță se poate utiliza numai pentru dezinfectarea adăposturilor de animale și a altor spații destinate uzului veterinar. Este o substanță ce se aplică pe suprafețe, iar procedura trebuie să urmeze o curățire anterioară precum și o clătire ulterioară aplicării. Noroc cu ploaia care a urmat la scurt timp după această acțiune nesăbuită, căci altminteri distinșii „epidemiologi” de conjunctură, în goana lor disperată după imagine publică, nu s-au deranjat sub nicio formă nici cu respectarea unor astfel de proceduri, care să le mai răpească din timpul lor prețios, odată acțiunea încheiată.
„Potrivit răspunsului public al Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, în urma sesizărilor făcute prin Biroul parlamentar, s-a deschis deja o anchetă, urmând a se aplica sancțiunile cuvenite conform legislației în vigoare, pentru utilizarea unui produs veterinar fără respectarea normelor legale de siguranță sanitară. Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a desfășurat o anchetă cu privire la acțiunea de dezinfecție în contextul pandemiei COVID-19, efectuată pe străzile din Sângeorz-Băi. O echipă de inspectori și specialiști DSP au verificat produsele biocide folosite, avizele, fișele tehnice de securitate, facturile de achiziție, contractele dintre prestatorul de servicii de dezinfecție și beneficiar. Pentru efectuarea lucrării de dezinfecție solicitate de grupul inițiator din Sângeorz – Băi, a fost întocmit un contract de prestări servicii între Primăria Comunei Rodna – Consiliul Local al comunei Rodna (reprezentat de primarul Grapini Valentin) și Suciu Vasile-Daniel. În urma controlului, a fost interzisă utilizarea produsului biocid neconform Viroshield, s-a cerut prezentarea documentelor care să ateste returul sau redirecționarea utilizării (în condițiile impuse de legislația în vigoare) în domeniul veterinar a celor 150l de produs biocid. Pentru cele constatate, vor fi aplicate sanctiuni conform HG 857/2011.”, transmite deputatul USR CristinaIurișniți.
În data de 28 aprilie a.c., s-a luat legătura cu reprezentantul societății furnizoare a produsului biocid neconform SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița, care și-a recunoscut neglijența furnizării unui produs de uz veterinar (GR1 TP3) în loc de un produs biocid pentru profilaxia sanitar umană, care se preta pentru dezinfecția solicitată, precum și directionarea catre Primaria Rodna a documentației aferente altui produs decât cel furnizat. Pentru neconformitățile constatate, reprezentantul societății a fost sancționat cu amendă de 2000 RON, conform HG 857/2011 art. 58 lit .b.
Pentru finalizarea acțiunii de control, proces care presupune și verificarea contractării de grupul inițiator a unei entități necertificate care să efectueze operațiunea de dezinfecție, vor fi constituite echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție și DSP.
Cei care au fost găsiți vinovați, de la distribuitor până la cei care au contractat aceste substanțe nocive pentru sănătatea publică, trebuie să plătească! Deputatul USR Cristina Iurișniți solicită aplicarea măsurilor legale care se impun conform legislației în vigoare.