Dezbatere – Criza profundă a gestionării deșeurilor și poluării aerului

Europarlamentarii Renew Europe, Cristian Ghinea și Vlad Botoș, împreună cu Expert Forum (EFOR) au discutat miercuri, 6 mai, alături de candidați la alegerile locale din acest an, în cadrul unei video conferințe online despre criza gunoaielor și a aerului poluat – cele care intoxică România.

În ciuda fondurilor europene consistente pe care le-a avut la dispoziție din 2007 și până acum, pentru managementul modern al gunoaielor, România este la nici o treime din procentul de reciclare asumat pentru 2020; mai exact 14% reciclare acum față de 50% ținta oficială.

Numai jumătate din cele peste 1,1 miliarde euro avute la dispoziție au fost efectiv cheltuite, în acești 13 ani. Și cele cheltuite, cu eficiență mică sau deloc, atâta timp cât nici măcar nu ne apropiem de media europeană privind reciclarea sau depozitarea în depozite moderne de gunoi. Vor veni circa 9 miliarde de euro per total, pentru mediu, în 2021-2027. Nu mai putem repeta eșecurile, este obligatoriu să existe schimbări radicale în sistem”, spune Cristian Ghinea, eurodeputat Renew Europe/USR-PLUS.

Acum ne aflăm într-un un moment cheie. Este începutul unui nou proiect european, Green Deal, suntem înaintea unei campanii electorale, pentru aleșii locali – cei care sunt în măsură să ia decizii imediate pentru îmbunătățirea calității mediului. De la nivelul PE, vom face tot ce ține de noi pentru a obține finanțările și expertiza necesară pentru a rezolva aceste probleme așa încât să ajungem unde ne dorim – să avem <<O Țară ca Afară>>”, punctează eurodeputatul Vlad Botoș.

Raportul anual al Expert Forum, lansat miercuri analizează acțiunile, deciziile și greșelile care au condus la crizele din prezent.

Este nevoie urgent ca noile administrații publice locale și centrale rezultate din alegerile 2020, după ce se încheie criza legată de Coronavirus, să ia măsuri ferme şi dificile pentru eficientizarea sistemului de gestionare a deșeurilor. Va fi nevoie de o voință politică fără compromisuri. Există exemple pentru progrese rapide peste tot în Europa și chiar în România”, spune Sorin Ioniță, expert dezvoltare locală, Expert Forum.

În privința poluării aerului, criza puternică din ultimele luni a culminat cu condamnarea României săptămâna trecută la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligațiilor în domeniu.

Aceasta, în contextul – detaliat în raport – în care parcul auto a îmbătrânit constant și avem un calendar întreg de bâlbe oficiale privind taxa de înmatriculare/ timbrul de mediu/ taxa de poluare pe autoturisme. Simultan, motorizarea din București se apropie de capitalele europene: 560 autoturisme la mia de locuitori, față de 625 de autoturisme la mia de locuitori – în Roma.

Paradoxal (sau nu), fondurile europene disponibile nu au fost utilizate: un proiect de 16 milioane de euro pentru monitorizarea calității aerului stă de 4 ani în sertarele ministerelor.

Exemple de soluții incluse în raport: dotarea principalilor poluatori din aglomerările urbane cu un sistem de senzori de măsurare a emisiilor la sursă, implicarea mai activă a primăriilor în monitorizarea condiţiilor de mediu şi aplicarea de remedii, atât pentru aer cât și pentru deșeuri.

Raportul integral poate fi descărcat aici: https://expertforum.ro/raport-gestionare-gunoaie/

Înregistrarea video integrală – pe Facebook – link aici.