Întrebări rămase fără răspuns după audierea în Parlament a ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a participat astăzi la „Ora Guvernului”, în Parlament, la solicitarea grupului Uniunea Salvați România. Din păcate pentru toți românii interesați de modul în care Ministerul Sănătății și Guvernul PNL gestionează pandemia de COVID-19, ministrul Nelu Tătaru nu a oferit răspuns la nici una dintre întrebările formulate de parlamentari. S-a mulțumit să spună că le va fi furnizat un răspuns „poate în discuții față în față, poate în scris”.

Deputatul USR Tudor Pop i-a cerut ministrului Sănătății să dea dovadă de transparență totală în ceea ce privește datele privind sănătatea publică, în special partea de testare.

Câte persoane distincte au fost testate până duminică, 10 mai? Câte persoane din centrele sociale și de îngrijire au fost testate cel puțin o dată? Câte au fost depistate pozitive, câte decese au fost înregistrate în rândul acestora? De ce sunt oferite informații despre identitatea medicilor infectați, dar nu există acces la datele referitoare la categoriile de pacienți? Acestea au fost doar câteva din întrebările adresate ministrului Sănătății de deputatul USR Tudor Pop.

Alte întrebări au vizat infecțiile nosocomiale cu COVID-19, în condițiile în care nu puține sunt focarele de infecții în spitale, în centrele de dializă, în căminele pentru vârstnici și în centrele de recuperare, dar și lipsa unor medicamente esențiale.

Nu în ultimul rând, parlamentarul USR i-a solicitat ministrului Sănătății să lămurească semnele de întrebare legate de numărul real al deceselor înregistrate în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Deputatul USR Tudor Pop i-a propus, totodată, ministrului Nelu Tătaru să redeschidă ambulatoriile cu plafon nelimitat pentru investigațiile de specialitate, dat fiind că oamenilor le este frică să meargă la spital deși au nevoie de îngrijiri medicale în afara COVID-19 și a urgențelor.

La rândul său, deputatul USR Emanuel Ungureanu i-a prezentat ministrului situația de la Cluj, unde Consiliul Județean a închiriat un spital privat deși spitalul de stat în care s-au băgat milioane de euro, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, este gol. De asemenea, parlamentarul USR a ridicat problema Unifarm, al cărui director a cheltuit milioane de euro pe echipamente de proastă calitate, dar și a spitalelor din Suceava, Fălticeni și Rădăuți unde se impun controale administrative grave.

„Se plâg medicii de familie că se suprapune peste criza de coronavirus și criza de rujeolă. Sunt facturi nedecontate din luna noiembrie pentru medicii de familie din Timiș. O consultație este, oricum, 19 lei, un preț derizoriu, și nici așa facturile nu sunt decontate ca să stimulăm munca și în zona de vaccinare”, i-a spus deputatul USR Emanuel Ungureanu ministrului Sănătății.

Parlamentarul USR a pledat și pentru transparență, reiterând solicitarea de a fi emis un ordin de ministru astfel încât toate spitalele să fie obligate să publice în mod transparent care sunt nevoile pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 și care sunt achizițiile făcute, pentru a nu se mai repeta situația de la Spitalul Județean Cluj unde, după ce depozitele s-au umplut din donații, managerul spitalului a făcut achiziții de la firme prietene.