Radu Mihail: Senatorii USR nu vor vota forma propusă a proiectului de lege privind introducerea stării de alertă

Radu Mihail: Senatorii USR nu vor vota forma propusă a proiectului de lege privind introducerea stării de alertă

Grupul USR din Senat s-a abținut la votul pentru legea privind introducerea stării de alertă.

Liderul Grupului, Senatorul Radu Mihail, a motivat votul USR: ”În contextul crizei actuale este nevoie să avansăm, să luăm măsuri care să asigure ca viața cetățenilor să se îmbunătățească treptat, într-un mod controlat, și, am fi sperat noi, gestionat cu precizie de către un guvern care să stie ce face. Cetățenii au nevoie de claritate și de sprijin pentru a-și desfășura activitățile curente în bune condiții după 15 mai. Sectoare întregi ale economiei au nevoie de deblocare, de revigorare. În acest timp, guvernul are dificultăți majore în a genera la timp o propunere legislativă solidă care să permită gestionarea perioadei de după starea de urgență. Și vine, cum ne-au obișnuit și guvernele anterioare, cu o propunere pe care să o tratăm în ultima clipă, « pe repede înainte ». Un astfel de act normativ, care implică eventuale limitări ale drepturilor fundamentale ale cetățenilor, nu poate fi tratat cu o astfel de ușurință. Mai mult, din nou pare că se încearcă utilizarea contextului de criză pentru a facilita introducerea elementului politic în administrație: noi angajări fără concurs sau numiri fără demonstrarea îndeplinirii condițiilor de competență necesare.

De asemenea, din cauza incoerenței, senatorii USR au depus amendamente pentru a corecta bâlbâielile proiectului. „Sunt și bâlbâieli și incoerență în proiect. Împreună cu colegii parlamentari din grupul USR a trebuit să facem în timp record amendamente absolut necesare în încercarea de a avea o variantă acceptabilă. Pentru că suntem convinși că trebuie găsită o soluție imediată pentru a asigura tranziția de la starea de urgență către faza următoare. Avem la dispoziție trei zile să oferim soluții, să oferim un cadru adecvat pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor. Se pare că nu la asta gândește și majoritatea, condusă de PSD, din Senat.”, subliniază liderul senatorilor USR Radu Mihail.

Un exemplu este că PSD refuză îmbunătățirea condițiilor de tranzit pentru cetățenii români care au nevoie să se deplaseză frecvent în Republica Moldova și în alte țări. PSD nu este preocupat de reducerea efortului necesar carantinei. Sunt propuneri simple și eficiente din amendamentele USR care nu au fost acceptate de PSD.

„Așa cum ne-a obișnuit, PSD folosește orice prilej, oricât de serioasă este situația din țară, pentru a regla conturi cu adversarii politici. De când a început criza, am văzut cum orice intră în Senat de la guvern, mai bun sau mai rău, trebuie să sufere neapărat o « pesedeizare » mai mult sau mai puțin profundă. Și « pesedeizare » nu înseamnă, din păcate, îmbunătățire. În cazul prezentei legi, este vorba, printre altele, de intervenții precum cea de la articolul 2, unde PSD vrea ca Parlamentul să decidă asupra încuviințării stării de urgență. Nu pentru că are sens sau ajută cu ceva, dimpotrivă, se pierde timp prețios. Doar pentru că în Parlament PSD are majoritate și vrea să dea iluzia că PSD este « păpușarul », este « tătucul » care le rezolvă pe toate. Inclusiv să declarare starea de alertă la câteva zile după ce vom fi fost afectați de un eveniment grav. Parlamentul este tratat în acest moment ca o jucărie cu care PSD arată cum își poate încorda mușchii. Dincolo de bunul simț, și foarte departe de ce așteaptă cetățenii. Pentru că poate. Grupul USR nu va vota o astfel de formă de proiect.”, conchide liderul senatorilor USR Radu Mihail.