Victorie pentru mediu! Proiectul “DNA-ul pădurilor” a fost votat în Camera Deputaților

Victorie pentru mediu! Proiectul “DNA-ul pădurilor” a fost votat în Camera Deputaților

Uniunea Salvați România transmite că proiectul de lege “DNA-ul pădurilor” a fost votat în Camera Deputaților cu 200 voturi pentru, 107 abțineri și 4 împotrivă. Proiectul de lege va merge în Senat, cameră decizională. 

“Sănătatea și funcționarea mediului este o temă cu adevărat majoră pentru societate.Trebuie să  să trecem de faza în care adoptăm legi privind protecția mediului care punctează strict la capitolul impresie artistică. Avem nevoie de legi și instituții care să trateze problemele pe măsura gravității lor. Pierdem anual 1 miliard de euro doar de pe urma furturilor de păduri. Un miliard. Și riscăm pierderea a sute de mii de euro în urma procedurilor de infringement. Și, mai ales se pierd vieți. Oameni uciși de aerul otrăvit sau oameni îmbolnăviți de aerul otrăvit din orașele mari ale României, inclusiv în București. Din această perspectivă, raportul cost-beneficiu este net în favoarea DNA-ului pădurilor. Cer, și am toată încrederea, că Guvernul va implementa legea după ce va fi votată.”, transmite deputatul Dan Barna, președintele USR.

Proiectul USR de înființare a unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, “DNA-ul pădurilor”, ar urma să fie o structură specializată de parchet care să aibă în competență investigarea infracțiunilor de mediu, și a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte. USR face apel la Guvern, care acum are altă viziune asupra proiectului de lege, să sprijine implementarea DNA-ului pădurilor după votul final. 

“În România avem o problemă de mediu foarte foarte gravă. Atât cu privire la tăierile ilegale de păduri, cât și cu privire la protecția fondului cinegetic, dar și celorlalte elemente ale naturii: a apei, a solului, a aerului. O astfel de structură nu ar face decât să responsabilizeze organele judiciare în a face cercetări, a face anchete, a dispune tragerea la răspundere a celor care încalcă cele mai elementare norme de conviețuire. E foarte important să facem front comun. Guvernul, care acum are acum altă viziune, sper să sprijine această direcție înțelegând că prin rapoartele pe care această structură le va da anual, prin faptul că va trebui să ne arate ce a făcut, va responsabiliza parchetul și rezultatele nu vor întârzia să vină. Acest proiect nu este un proiect pentru un partid anume, ci este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre românii care își doresc să trăiască într-o țară în care mediul să fie respectat.”, declară deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități, co-inițiator al proiectului de lege.

USR consideră că votul de astăzi este o victorie pentru mediu și pentru oprirea tăierilor ilegale din țara noastră. Ne exprimăm încrederea că proiectul de lege al USR va fi votat și la Senat deoarece adoptarea DNA-ului pădurilor ar însemna o investiție pentru un viitor mai bun al următoarelor generații. 

Pe de altă parte, deputatul sucevean Daniel Popescu, co-inițiator al proiectului, amintește despre situația aberantă din punct de vedere juridic și de mediu în care se află de ani de zile Pasul Mestecăniș, unde Consiliul Județean Suceava a luat decizia absurdă de a construi o groapă de gunoi.

„Pe lângă defrișările ilegale și alte infracțiuni împotriva mediului din Bucovina, proiectul aberant al gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș județul Suceava ar face obiectul activității procurorilor specializați de la “DNA-ul Pădurilor”. În ciuda opoziției comunității locale, care se luptă de peste 12 ani cu autoritățile locale și județene împotriva construirii acestei bombe ecologice, inclusiv în instanță, și a intervențiilor mele în Parlament, în noiembrie 2019 a fost semnată recepția finală a gropii de gunoi. Cu siguranță acest lucru nu ar fi fost posibil dacă o instituție precum Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu ar fi instrumentat lungul șir de ilegalități, minciuni, abuzuri și fraude ale Consiliului Județean Suceava, Consiliului Local Pojorâta și autorităților publice responsabile cu avizarea proiectului.“, conchide deputatul USR Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură și silvitultură.


Parcursul legislativ al proiectului poate fi urmărit aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18441&fbclid=IwAR0ufHtU8zted23Q-0xE7TAi0FDupfiseMxewxON8f4xKv_KClfK0OAJpHc