Decuplăm pseudo-academiile de la bugetul public. Proiect USR pentru Academia de Științe Tehnice și Academia de Științe Medicale

Decuplăm pseudo-academiile de la bugetul public. Proiect USR pentru Academia de Științe Tehnice și Academia de Științe Medicale

Deputatul USR Iulian Bulai continuă demersul de decuplare a pseudo-academiilor de la bugetul de stat depunând un nou proiect de lege prin care Academia de Științe Tehnice din România și Academia de Științe Medicale să nu mai primească subvenții de la stat. În urmă cu aproximativ 10 zile, un proiect de lege similar, vizând Academia Oamenilor de Știință din România, a fost înaintat Parlamentului spre dezbatere.

Propunerea legislativă de față are în vedere, pe de o parte, unificarea cadrului legislativ în care funcționează aceste instituții cu titlul de academie, în ceea ce privește aprobarea statului de funcții, caracterul viager al calității de membru, nivelul indemnizației. De asemenea, proiectul elimină referința, din actul normativ de bază, la membrii ASM ca ‘academicieni’, titulatură deținută exclusiv de membrii Academiei Române. Pe de altă parte, propunerea legislativă vizează încurajarea activității de cercetare și a implicării celor două academii în dezvoltarea sectoarelor pe care afirmă că le reprezintă, libertatea lor decizională în privința calității de membru remunerat fiind susținută, în proiectul legislativ, de finanțarea activității de bază și a indemnizațiilor exclusiv din venituri proprii”, declară deputatul USR Iulian Bulai.

Proiectul de lege, semnat și de deputații USR Tudor Pop și Emanuel Ungureanu și senatorul USR Adrian Wiener, modifică Legea nr. 230/2008 privind înființarea și funcționarea Academiei de Științe Tehnice din România și Legea nr. 264/2004 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Medicale.

Modificările vizează, în primul rând, ca funcționarea celor două pseudo-academii să se facă exclusiv din venituri proprii, indemnizațiile membrilor și salariile angajaților urmând a se plăti în limita fondurilor disponibile.

În cazul Academiei de Științe Medicale (ASM), o privire pe site-ul instituției relevă faptul că aceasta a avut ultimele luări publice de poziție în anul 2012, actuala pandemie prin care trece întreaga lume nu a generat vreo formă de implicare, participare sau contribuție publică. La nivelul anului 2019, ASM a fost implicată într-un program de angiografie derulat din fonduri norvegiene, prin care s-au obținut 16 angiografe cu fonduri UE POC, respectiv un program de profilaxie, finanțat prin fonduri ale Federației Internaționale a Academiilor. Niciunul dintre acestea nu sunt programe specifice unei instituții cu profilul ASM, ci forme de diluare a accesului la fonduri specifice pentru instituții de profil.

De remarcat și faptul că ASM are un număr de 160 de membri titulari, în condițiile în care secția de Științe Medicale a Academiei Române numără 8 membri titulari.

În cazul Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR), potrivit paginii de internet proprii, „noutățile” datează din 2018 și privesc „Zilele ASTR“, respectiv un colocviu cu temă istorică. Și de data aceasta, activitatea științifică și de cercetare a ASTR este imposibil de identificat oficial.

În schimb, ASTR stă foarte bine la numărul de membri titulari, 95, în condițiile în care secția de profil a Academiei Române numără doar 4 membri titulari.

Spre deosebire de marea majoritate a statelor UE cu tradiție academică, România deține, înființate prin diverse legi, un număr de cinci instituții de consacrare științifică cu titlul de „academie“, suplimentar Academiei Române: Academia Oamenilor de Știință din România, Academia de Științe Tehnice, Academia de Științe Agricole, Academia de Științe Medicale și Academia de Științe ale Securității Naționale.

De regulă, aceste pseudo-academii s-au născut prin transformarea unor asociații de drept privat în instituții publice și par să fie axate mai degrabă pe acordarea de indemnizații și titluri paralele celor acordate de Academia Română.

La începutul lunii mai, la inițiativa deputatului USR Iulian Bulai și cu semnătura mai multor parlamentari USR, Uniunea Salvați România a depus un proiect de lege prin care Academia Oamenilor de Știință din România să nu mai fie subvenționată de la bugetul de stat. Proiectul se află în dezbaterea Senatului.