Soluțiile USR pentru problema muncitorilor români din străinătate

Soluțiile USR pentru problema muncitorilor români din străinătate



Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail a prezentat, vineri, soluțiile USR pentru problema muncitorilor români din străinătate.

USR propune câteva măsuri imediate în contextul pandemiei COVID-19, printre care implicarea misiunilor diplomatice în organizarea corespunzătoare a transportului terestru și aerian, atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul țărilor gazdă și informarea corespunzătoare a muncitorilor cu privire la măsurile de precauție pe care trebuie să le ia în perioada pandemiei.

”E nevoie de un plan concret de gestiune a fluxului de români care muncesc sezonier în străinătate, un plan adaptat pentru relația cu fiecare țară în parte și specificului muncii la care merg românii. Acest plan trebuie să includă rute organizate de transport în ambele direcții, accesibile și pentru cei care doresc să se întoarcă în țară, nemaiavând un contract de muncă activ sau fiind nevoiți să facă o pauză de câteva luni, cum e cazul îngrijitoarelor din Austria”, a explicat senatorul USR Radu Mihail.

USR propune și măsuri pentru îmbunătățirea situației pe termen lung, printre care:
– O amplă campanie de informare, atât în massmedia cât și în online și distribuirea unui ghid muncitorilor care pleacă în străinătate
– Urmărirea la nivel de guvern a unui tablou de bord integrat, detaliat pe țări și regiuni, prin care să fie urmărită fiecare categorie de muncitori în parte
– O colaborare mai strânsă între autoritățile române și cele străine, în special între ministerele muncii, de interne și justiție
– Adaptarea legislației în vigoare astfel încât să existe reguli mai stricte pentru firmele intermediare de plasare a forței de muncă în străinătate
– Verificarea regulată și cu rigurozitate a firmelor intermediare
– Monitorizarea regulată a situației celor plecați de către MAE
– Oferirea de sprijin muncitorilor, în cooperare cu statele respective, pentru afiliere la un sindicat local sau organizarea unui sindicat propriu.
– Cooperarea statului român cu R. Moldova, în vederea aplicării acestor măsuri, întrucât mulți cetățeni ai statului vecin merg la muncă în străinătate având și cetățenie română.

USR va face demersuri la nivel european pentru înființarea unui Registru European al firmelor de plasare a forței de muncă, care să fie actualizat în permanență, prin colaborarea dintre ministerele muncii din fiecare stat, astfel încât muncitorii să fie protejați de munca la negru sau falsificarea actelor de muncă de către firmele neautorizate.

Pe termen lung, asigurarea de locuri de muncă decente în România și susținerea încadrării în câmpul muncii aici în țară a românilor ar trebui să reprezinte o prioritate zero a guvernului român, mai ales în contextul actualei crize. De aceea, printre angajamentele asumate de USR pentru guvernare, se numără o serie de măsuri care vizează tocmai păstrarea locurilor de muncă și stimularea încheierii de contracte legale de muncă în numeroase domenii în care astăzi este generalizat fenomenul muncii la negru.

Puteți consulta policy brief-ul complet aici –