USR solicită Guvernului testarea românilor prin metoda „pool testing”

USR solicită Guvernului testarea românilor prin metoda „pool testing”

În contextul creșterii numărului persoanelor infectate cu COVID-19, Uniunea Salvați România solicită Guvernului să testeze românii prin metoda “pool testing”, o acțiune suplimentară pentru a ține epidemia sub control, dar și pentru a obține o imagine mai clară asupra răspândirii virusului.

“Propunem introducerea testării de tip pool testing la nivel național pentru eficientizarea și creșterea capacității de testare. Această metodă presupune recoltarea de probe individuale de la un grup de persoane. De exemplu, toți călătorii care se întorc în țară în același autoturism sau membrii unei familii de cinci persoane care călătoresc împreună. Și analiza unei singure probe, compusă din „amestecarea” probelor de la tot grupul. Dacă un astfel de test este pozitiv, ulterior se analizează individual testele recoltate de la fiecare membru al grupului iar, între timp, membrii grupului rămân în carantină instituționalizată. Pentru asta autoritățile trebuie să stabilească reguli de testare clare prin pool testing a tuturor firmelor în funcție de numărul de angajați și de gradul de posibilitate de contagiune.”, transmite senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic.

Prin acest tip de testare se pot preleva probe de la maximum 32 de persoane iar implementarea ar avea trei beneficii majore: costuri mai mici, un timp mai scurt pentru a depista o infecție în rândul unui grup mare de persoane, dar și evitarea suprasolicitării laboratoarelor de testare.

USR subliniază că metoda „pool testing” este o soluție care poate fi implementată cu succes mai ales de companiile cu un număr mare de angajați, unde, odată cu relaxarea restricțiilor, ar trebui să fie o testare continuă pentru a evita focarele de infecții.

Metoda „pool testing” este folosită deja în Israel, țară cu un număr mic de îmbolnăviri, și recomandată de autoritățile din Germania și Statele Unite. Amintim că metoda de testare a fost dezvoltată de Institutul pentru Virusologie Medicală din cadrul Spitalului Universitar Frankfurt (Universitatea Goethe) împreună cu o echipă de cercetători de la Crucea Roşie Frankfurt (Germania).