Deputatul Daniel Popescu, membru în Comisia parlamentară de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, a solicitat conducerii Comisiei transmiterea live a ședințelor, pentru ca fiecare român să vadă în timp real discuțiile parlamentarilor având în vedere interesul major al societății civile.
Daniel Popescu a cerut să fie folosite mijloacele tehnice de transmisie online, utilizate la nivelul întregului Parlament. Solicitarea poate fi pusă în aplicare datorită Regulamentului Camerei Deputaților, care prevede, la art.54, publicitatea ședințelor din comisii.
De asemenea, deputatul USR a invocat gradul mare de sensibilitate şi de interes care există la nivelul societăţii şi mai ales al celor afectaţi (direct sau indirect) faţă de subiectul copiilor dispăruţi: „Solicităm în numele tuturor celor afectaţi şi interesaţi de acest subiect, să oferiţi posibilitatea oricui doreşte (cetăţeni, instituţii media, ong-uri, grupuri civice etc.) să urmărească în direct această transmisie pe sistemul de transmisie audio-video sau pe canalele social-media oficiale ale Camerei Deputaţilor, după modelul şedinţelor de până acum sau a celor din alte Parlamente din Europa,” a afirmat Daniel Popescu.
Deputatul USR a avut în vedere, în solicitarea sa, şi raportul Departamentului de Stat privind combaterea traficului de persoane publicat pe 26 iunie şi contextul dictat de epidemia de COVID-19, care a eliminat practic oportunitatea ca aceste şedinţe sa fie accesate de mass-media, de persoanele afectate direct de problematica ce face obiectul acestei Comisii şi de reprezentanţii altor instituţii ale statului.
„Vineri 26 iunie, am luat notă de publicarea raportului Departamentului de Stat privind combaterea traficului de persoane. De altfel, un raport extrem de îngrijorător. Ori între copiii dispăruţi şi traficul de persoane există o legătură mai strânsă decât am crede. În raportul Comisiei de anchetă va trebui să includem şi recomandări de îmbunătăţire a legislaţiei pentru a preveni şi proteja mai bine victimele, pentru a urmări mai eficient reţelele de infractori şi pentru a confisca câştigurile obţinute ilegal din traficul de persoane/copii. Este imperativ, aşadar, să creăm, în condiţiile tehnologiei de astăzi şi cu eforturi tehnice minime din partea noastră, cadrul potrivit pentru ca aceste şedinţe să fie cu adevărat accesibile celor interesaţi. Doar aşa principiul transparenţei şi cel al publicităţii şedinţelor comisiilor Camerei Deputaţilor ar fi într-adevăr respectat.”, a precizat Daniel Popescu.
În final, parlamentarul USR a amintit că un eventual refuz de a asigura transmiterea online a lucrărilor din cadrul şedinţei pentru a le face accesibile publicului larg este, în esenţa ei, un fapt neregulamentar.„Interpretarea articolului în sens restrictiv nu poate fi acceptată ca o poziţie legală faţă de datoria de onoare pe care o avem faţă de victimele ce fac obiectul acestei comisii.”, a încheiat Daniel Popescu.