Legea de modificare a Codului Silvic, care conține mai multe prevederi împotriva tăierilor ilegale de păduri, a fost adoptată în unanimitate, cu 250 de voturi pentru, de Camera Deputaților, după aproape două luni de dezbateri în comisiile de specialitate. Legea îi are ca inițiatori pe senatorii USR Mihai Goțiu și Allen Coliban.
”Este un pas foarte important pentru salvarea pădurilor din România, dar lupta împotriva Mafiei din domeniu nu se încheie cu adoptarea acestei legi. Investigațiile pe care le-am făcut pe teren au scos la iveală metode de furt complexe, exploatarea pădurilor se face, în continuare, cu iresponsabilitate, iar tăierile ilegale de păduri și distrugerea acestora beneficiază de clemență și complicitatea unor decidenți politici și ai unor angajați ai instituțiilor publice de la nivel local și central”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.
Printre cele mai importante modificări ale legii se numără:
– Completarea definiției materialelor lemnoase, astfel încât să fie blocată Metoda Tocătorul, folosită pentru expedierea din pădure a unor cantități importante de lemn tăiat ilegal. Propunerea legislativă a fost asumată de Mihai Goțiu în urma investigațiilor de presă și ale activiștilor de mediu și a beneficiat de susținerea a 50.000 de cetățeni care au semnat petiția inițiată de Comunitatea Declic.
– Trecerea etapizată la vânzarea ca lemn fasonat a copacilor tăiați din pădurile proprietate publică de stat (pentru a putea măsura exact lemnul care pleacă din păduri).
– Încadrarea ca infracțiune a transporturilor de lemn fără acte, în cazul transporturilor de peste 10 mc de lemn, dublată de confiscarea mijlocului de transport.
– Încadrarea ca infracțiune a oricărui furt sau tăiere ilegală de lemne, indiferent de volumul furat și/sau tăiat ilegal.
De asemenea, modificările vizează și facilitarea accesului cetățenilor pe jos sau cu bicicleta în pădure și obținerea actelor de mediu pentru exploatarea pădurilor.
”România are nevoie de o nouă strategie forestieră, de o reformă a întregului sistem, de organisme de control eficiente și de DNA-ul Pădurilor pentru a combate furtul de lemn. Până atunci, mă bucur că printre peticele aduse de această modificare a Codului Silvic am reușit să introducem și câteva măsuri importante, atât pentru managementul forestier, cât și pentru combaterea infracționalității din domeniu. Totodată, ne mândrim că, la insistențele noastre, amendamente toxice introduse subtil de către Mafia Pădurilor au fost respinse. Este o victorie de etapă, războiul împotriva tăierilor ilegale de lemn continuă!”, transmite Allen Coliban.
După ce a fost adoptată cu unanimitate de Senat, propunerea legislativă a fost blocată aproape două luni în Comisia pentru Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților, unde lobby-ul unor sindicaliști silvici, al proprietarilor privați de păduri și al administratorilor (privați și Romsilva) de păduri au încercat să o lase fără conținut, ba chiar să înlăture articolul anti-monopol din Codul Silvic, de care ar fi beneficiat ”cunoscuta” companie austriacă HS Group, noul nume al Schweighofer Holzindustrie.
Aceste intervenții au reușit să blocheze unele modificări și să slăbească unele măsuri adoptate de Senat (cea mai importantă fiind eliminarea prevederilor prin care s-ar fi interzis tăierile principale de păduri în parcurile naționale). Presiunea civică, manifestată în mod constant (în ciuda jignirilor aduse ong-urilor și activiștilor de mediu), a echilibrat, însă, balanța și, în ciuda ”pierderilor” menționate, prevederile anti-hoție au fost adoptate, iar ”amendamentul Schweighofer” a fost respins.
”Adoptarea acestei legi, în ciuda unei opoziției furibunde a sistemului, reprezintă, însă, un pas important pentru salvarea pădurilor României. Sunt convins că, împreună, putem duce lupta asta până la capăt și să o câștigăm!”, a adăugat senatorul USR Mihai Goțiu.
“Astăzi este o zi importantă pentru toți cei preocupați de dezvoltarea sustenabilă a fondului forestier și protejarea pădurilor. Comisia pentru agricultură și silvicultură a organizat dezbateri ample cu toți factorii de decizie din domeniul silvic, dar și cu organizațiile non-guvernamentale. Le mulțumesc tuturor specialiștilor, reprezentanților organizațiilor non-guvernamentale, activiștilor de mediu, specialiștilor din mediul academic și silvicultorilor de bună credință din instituțiile de resort, pentru sprijin și implicare! În lipsa măsurilor adoptate prin acest proiect de lege, România risca, în orice moment, să fie trimisă în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din cauza tăierilor ilegale de păduri. Vom continua lupta pentru oprirea tăierilor ilegale de păduri și vom contribui la elaborarea unei viziuni de politică forestieră bazată pe coerenţa legislaţiei din domeniul forestier, asumarea răspunderii și transparență în autoritățile responsabile cu administrarea și controlul fondului forestier.”, transmite Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură și silvicultură din Camera Deputaților.
Reamintim că Legea USR de înființarea a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM, sau ”DNA-ul Pădurilor”) este, momentan, blocată, în urma atacării ei la CCR de către Guvernul Orban. Din punctul de vedere al USR, acest demers reprezintă, însă, doar o amânare de care se bucură cei care taie ilegal pădurile României și încalcă alte legi de protecție a mediului. Chiar și cu această amânare, DNA-ul Pădurilor se va înființa, iar cei responsabili pentru distrugerea mediului vor ajunge să răspundă pentru faptele lor.