USR a propus, pe 23 august, un proiect de declarație a Parlamentului cu ocazia zilei europene a comemorării victimelor regimurilor totalitare, stabilită la aceeași dată cu semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, în contextul unor încercări recente de legitimare a acestui tratat cu consecințe cumplite.
Proiectul inițiat de USR vine ca răspuns la tentative recente de legitimare a pactului Ribbentrop-Molotov prin declarații care au generat reacții diplomatice la cel mai înalt nivel din partea aliaților europeni și euro-atlantici ai României.
USR condamnă cât se poate de ferm orice tentativă de revizionism și denaturare a adevărului istoric și își exprimă solidaritatea deplină cu statele victime ale acestor manifestări cum sunt Polonia și Statele Baltice.
”23 august nu reprezintă doar istoria poziționării României în cel de-Al Doilea Război Mondial. Pe 23 august ne amintim de victimele totalitarismului și de ororile pe care le-a provocat Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat în 1939 la aceeași dată. Nu avem voie să uităm și nu avem voie să închidem ochii la încercările de a rescrie istoria și de a legitima agresiunile săvârșite în trecut împotriva unor state suverane. Declarația depusă azi de USR este un pas la care trebuie să răspundă toată clasa politică și un semn de solidaritate cu aliații noștri din NATO și UE, în special Lituania, Letonia, Estonia și Polonia, victime, ca și România, ale acestui oribil pact și astăzi vizate de o campanie de distorsionare a adevărului istoric. Trecutul ne obligă să nu rămânem indiferenți, iar viitorul se scrie în funcție de ce facem astăzi!”, a declarat Dan Barna, președintele USR și vicepreședinte al Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaților
Reamintim de reacțiile din partea cancelariilor statelor occidentale și a instituțiilor europene, care s-au concretizat printre altele prin adoptarea de către Parlamentul European a Rezoluției nr. 2019/2819(RSP) din 19 septembrie 2019 prin care a fost condamnată încheierea pactului Ribbentrop-Molotov iar data semnării acestuia, 23 august, a fost stabilită ca zi a comemorării victimelor regimurilor totalitare.
De asemenea, Departamentul de Stat al SUA, împreună cu ministerele de externe ale mai multor state europene, printre care și România, au emis declarații de condamnare a atitudinilor revizioniste manifestate de unii factori politici din Federația Rusă.
“Diplomația română și factorii de decizie din România în general, nu pot rămâne în pasivitate la încercările unor anumiți actori statali de a recurge la revizionism și manipulare în interes propriu și pentru a legitima acțiuni condamnabile. Am depus astăzi propunerea de declarație pentru că Parlamentul trebuie să se alăture instituțiilor europene și aliaților noștri occidentali în a condamna asemenea acțiuni, cu atât mai mult cu cât ele pun în discuție suveranitatea unor membri ai Uniunii Europene și ai NATO”, a adăugat senatorul USR Radu Mihail, vicepreședintele Comisiei de politică externă din Senat.
Declarația a fost trimisă de USR Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului pentru a fi luată în considerare pentru dezbatere și adoptare de către plenul reunit.