Senatorii USR au votat, marți, împotriva propunerii legislative care modifică organigrama Autorităţii Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prin înființarea unui așa-zis ”Comitet de Reglementare” format din președinte, doi vice-președinți și 4 noi membri, aceștia din urmă putând fi și membri de partid.
În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, senatoarea USR Silvia Dinică, membru în Comisia pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, a argumentat că această modificare reprezintă, pe de o parte, încă o încercare a PSD de subordonare politică a unei instituții de reglementare autonomă și – pe de alta – de a oferi sinecuri consistente unor politicieni care nu vor mai prinde un loc eligibil pe listele electorale ale partidului.
De asemenea, este de remarcat viteza cu care modificarea structurii conducerii ANCOM a trecut prin Parlament, chiar înainte de deschiderea procedurilor privind licitația pentru servicii de comunicații 5G, licitație cu o valoare estimată la circa 1 miliard de euro.
Silvia Dinică: ”Prin această modificare, politicul ajunge sa conducă o instituție care ar trebui sa fie independentă. Vorbim de posturi cu dedicație pentru parlamentarii care nu vor mai prinde un alt mandat și vorbim de 6 ani în conducerea ANCOM plătiți din bani publici. Remunerarea membrilor de partid din Comitetul de reglementare se stabilește în cuantum de 4 salarii medii la nivelul instituției, aferente lunii ianuarie a fiecărui an”.
Iată, în continuare, discursul integral al Senatoarei USR Silvia Dinică:
”Stimați colegi,
Sinecuri pentru politicieni și o nouă încercare de a îngenunchea politic o autoritate, o autoritate de reglementare responsabilă pentru o piață de aproape 4 miliarde de euro. O instituţie performantă a statului român. Nu avem atât de multe. O instituţie care a fost dată ca exemplu de bune practici şi de Comisia Europeană.
O lege trecută cu viteza luminii prin Parlament, fără o dezbatere reală. Încă un exemplu al modului vechi de a face politică, pentru interesele proprii, fără să ne pese de ceea ce contează pentru societatea noastră și pentru viitorul ei.
Fără nicio justificare reală se înființează un Comitet de reglementare, practic se extinde conducerea ANCOM de la 3 la 7 membri. Cei 4 membri adăugați în noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu, politicul ajunge sa conducă o instituție care ar trebui sa fie independentă. Vorbim de posturi cu dedicație pentru parlamentarii care nu vor mai prinde un alt mandat și vorbim de 6 ani în conducerea ANCOM plătiți din bani publici. Remunerarea membrilor de partid din Comitetul de reglementare se stabilește în cuantum de 4 salarii medii la nivelul instituției, aferente lunii ianuarie a fiecărui an.
<>. Altfel spus, expunerea de motive impresionează prin lipsa oricăror argumente legale care să justifice aceste măsuri și vrea să mascheze adevăratele intenții prin expresii sforăitoare precum necesitatea promovării concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației, precum și contextul dificil în care se regăsește întreaga societate românească. Acest context excepțional, al pandemiei, nu cere nici conducere politică, nici incompetență și nici blocarea deciziilor unei autoritati care are un rol cheie.
Acest proiect de lege arată așadar, în mod clar, complotul și strategizarea câtorva, pentru unicul scop de a-și satisface interesele individuale și de grup. Proiectul de lege nu este nimic mai mult decât o dedicație pentru un grup select de politicieni și o derâdere în fața noastră, a celorlalți, care nu facem politică pentru a obține favoruri și avantaje personale, ci pentru cetățenii pe care îi reprezentăm.
Dacă avem un strop de conștiință și de moralitate vom opri acest proiect nociv înainte de a fi prea târziu. Noi suntem în slujba oamenilor, nu a afaceriștilor, nu a altor politicieni, nu a prietenilor noștri. Nu trebuie să uităm acest lucru și să începem să acționăm ca atare.
De aceea, grupul senatorilor USR va vota împotriva raportului de admitere al acestui proiect de lege.”