Senatul a adoptat inițiativa legislativă a USR de simplificare a înregistrării fundațiilor și organizațiilor

Senatul a adoptat inițiativa legislativă a USR de simplificare a înregistrării fundațiilor și organizațiilor

Senatul a adoptat cu majoritate de voturi inițiativa legislativă a deputatului USR Claudiu Năsui care permite simplificarea procedurilor de înregistrare a fundațiilor și organizațiilor, prin modificarea Ordonanței de Guvern 26 din anul 2000. Subliniem că PNL s-a abținut din nou la un proiect de debirocratizare, astfel că a fost votat cu 96 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și 30 de abțineri.

“Am eliminat mult din birocrația pentru înființarea de noi firme, am făcut casele de marcat deductibile direct din impozit, am eliminat declarația de beneficiar real pentru firme și acum o eliminăm și pentru ONG-uri. Nu doar atât dar debirocratizăm și procesul de înființare de ONG-uri și simplificăm proceduri. Firmele și ONG-urile trebuie să se concentreze asupra domeniului lor de activitate, nu să petreacă sute de ore făcând hârtii inutile pentru stat”, transmite deputatul USR Claudiu Năsui.

În cadrul dezbaterilor din Senat, Senatorul USR George Dircă, membru al Comisiei Juridice din Senat, a arătat că proiectul de lege este de natură să reducă birocrația inutilă în cazul înregistrării fundațiilor și organizațiilor și să încurajeze oamenii să se implice în mediul non-guvernamental.

“Proiectul elimină obligația întocmirii și depunerii unui act constitutiv, păstrând doar statutul, în condițiile în care cele două, practic, se suprapuneau. Am redus la doi numărul de persoane necesare pentru înregistrarea unei asociații sau fundații și am eliminat oblgația depunerii anuale a declarației privind beneficiarul real, atâta timp cât datele sale nu se schimbă. Mă bucur că reușim să votăm astăzi acest proiect de lege, care nu face decât să încurajeze inițiativa persoanelor care vor să intre în această zonă a asociațiilor nonguvernamentale”, a transmis George Dircă în Senat.