USR PLUS debirocratizează vânzarea și cumpărarea de terenuri agricole

USR PLUS debirocratizează vânzarea și cumpărarea de terenuri agricole

Deputații USR PLUS Silviu Dehelean și Ionuț Moșteanu au depus un proiect de lege, inițiat alături de parlamentari PNL, UDMR și ai minorităților naționale, pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole.

Sub pretextul descurajării cumpărării de terenuri pentru investitorii străini, PSD, prin latifundiarul Paul Stănescu, a creat o lege care favorizează doar marii arendași și ridică numeroase bariere birocratice în calea celor pe care pretinde că îi protejează – fermierii și tinerii fermieri români. Prin modificările aduse de PSD anul trecut se împiedică constituirea unei clase de mijloc consistente în satele României. 

Propunerile USR PLUS de modificare a Legii 17/2014 vor elimina labirintul birocratic impus de PSD pentru a bloca vânzarea terenurilor agricole. În prezent, după intrarea în vigoare a legii la 1 februarie 2021, mulți dintre proprietarii de terenuri preferă să își arendeze proprietățile către latifundiari precum Paul Stănescu, decât să vândă terenul, o acțiune făcută de PSD aproape imposibilă.

Înainte de intrarea în vigoare a legii, vânzarea unui teren agricol putea dura aproximativ o săptămână, din 2014 același proces a durat două luni. După modificările PSD de anul trecut, ai nevoie de zeci de documente de la diverse instituții și de cel puțin patru luni. Deși autorii PSD au susținut că noile prevederi ale legii sunt unele protecționiste, în favoarea proprietarilor români, este taman pe dos: cei afectați și blocați sunt exact cetățenii români care nu au resursele de timp, bani și know-how pe care o au investitorii străini. Sprijinirea fermierilor români trebuie să fie realizată prin alte mijloace, nu prin ridicarea de obstacole birocratice și interdicții. Legea pe care am propus-o va crea acel cadru care va favoriza crearea și consolidarea unei clase de mijloc la sate”, declară deputatul USR PLUS Silviu Dehelean.

Proiectul de lege depus atinge mai multe obiective:

– Clarificarea termenilor neclari sau contradictorii care au generat o lege neclară;

– Eliminarea barierelor birocratice ridicate de modificările din 2020 prin simplificarea procedurilor și reducerea termenelor legale;

– Clarificarea claselor de preemtori;

– Diminuarea amenzilor prevăzute pentru sancționarea contravențiilor, în așa fel încât acestea să poată fi dispuse de către instituțiile cu competențe în acest domeniu.

Textul integral al proiectului de lege poate fi consultat aici: http://bit.ly/3eo9Mdk