Banii din PNRR vor ajuta România în eradicarea cancerului de col uterin

Banii din PNRR vor ajuta România în eradicarea cancerului de col uterin

Săptămâna Mondială a Imunizării – Cancerul de col uterin poate fi prevenit și cu toate acestea cinci femei își pierd viața în România, în fiecare zi, din cauza acestei afecțiuni.

Deputații Cătălin Teniță și Diana Stoica au organizat, joi, o dezbatere cu privire la imunizarea anti-HPV (Human Papiloma Virus) la care au participat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, parlamentari de la toate partidele, specialiști din România și din Europa, membri ai organizațiilor civice. Inițiatorii au vrut să aducă la aceeași masă reprezentanți din toate ariile pentru a discuta despre problemele pe care România le întâmpină în combaterea cancerului de col uterin și găsirea celor mai bune soluții. 

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că în acest an ministerul a bugetat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, dar și-a exprimat încrederea că obiectivul de a eradica acest tip de cancer va fi atins în curând și datorită sprijinului pe care țara noastră îl va primi prin PNRR. 

„În PNRR am introdus întărirea capacității medicilor de familie în procesul de prevenție: pentru recoltarea testului Babeș Papanicolau și testul care diagnostichează infectia cu HPV. Screeningul e bine sa fie făcut la nivel de asistență primară, de aceea dotarea regională cu aparatură, astfel încât diagnosticarea să se facă în timp util și eficient, este esențială. Și tot prin PNRR am introdus o importantă componentă de digitalizare, astfel încât rezultatele să se afișeze mai ușor. Am solicitat Comisiei de oncologie din Minister să extindă testarea pe grupele de vârstă pentru a ne plăti datoria față de fetele mai mari, nu doar grupa 11-14 ani. De asemenea, prin europarlamentarul Alin Mituța, am întrebat Comisia Europeană în ce măsură s-ar putea face o achiziție centralizată la fel ca cea împotriva COVID-19. Anul acesta fiica mea va fi vaccinata anti-HPV, are 13 ani și așteaptă cu nerăbdare, iar la școala ei îndemn mamele să aibă curaj să își vaccineze fetițele și băieții”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. 

Diana Stoica, deputat USR PLUS, membră în Comisia pentru sănătate și familie, a transmis că efortul de eradicare a bolii trebuie dus de la nivel european, însă, înainte de toate, e necesar ca vaccinul să fie accesibil și gratuit pentru toate tinerele. 

„În contextul pandemiei, am simțit mai mult ca oricand că vaccinul salvează milioane de vieți. În Europa, pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani, cancerul de col uterin este cel de-al doilea cel mai des întâlnit după cancerul de sân. Iar HPV este responsabil pentru 73% dintre cazurile de cancer de col uterin. Aproximativ 80% dintre persoanele active sexual vor fi infectate cu HPV la un moment dat în timpul vieții. Din păcate, România este pe primul loc în UE în ce privește incidența și mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În calitate de reprezentanți ai cetățenilor avem șansa să asigurăm șansa la vaccinare anti-HPV a tuturor tinerelor din România”, a transmis deputata USR PLUS Diana Stoica, membră în Comisia pentru sănătate și familie.

La rândul său, europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță a amintit că, în urmă cu câteva săptămâni, a fost lansat planul de acțiune europeană împotriva cancerului. Unul dintre obiectivele ambițioase ale planului este o rată de vaccinare anti-HPV de 90% în rândul tinerelor cu vârsta între 11-14 ani din UE. Europarlamentarul a transmis că un rol important în procesul de vaccinare îl are informarea părinților. 

„Observăm că în UE există o epidemie de cancer, 25% dintre cazurile mondiale ale teribilei maladii sunt pe continentul european. Vaccinarea anti-HPV este necesară și în rândul băieților fiindcă și ei sunt un agent de transmisie. Este o inegalitate de tratament de neacceptat. Lupt la Bruxelles pentru un registru al inegalităților care să arate lipsa medicamentelor din anumite state membre. Este un lucru important deoarece sunt state în care medicamentele anti cancer se găsesc rar. Achiziția vaccinului de la nivel european în tratarea cetățenilor s-a dovedit deja eficace în combaterea crizelor, cum este cea de COVID-19. E necesară și împotriva virusului HPV”, a explicat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Specialiștii prezenți la dezbatere au prezentat date conform cărora 95% dintre femeile din România au auzit de cancerul de col uterin, 84% dintre femei cred ca poate fi vindecat și 83% cred ca poate fi prevenit. Informații care arată deschiderea către o posibilă vaccinare anti-HPV, dacă acesta ar fi asigurat gratuit.

Soluțiile transmise de specialiștii prezenți la dezbatere:

  • Gratuitatea vaccinului: Costurile sunt prea mari pentru femeile din România;
  • Acțiuni de prevenție: Informarea cetățenilor privind educația pentru sănătate, introducerea materiei în școli;
  • Extinderea vârstei de vaccinare de la 11-14 ani la 15-25 ani: Este o datorie pe care România trebuie să o plătească față de tinerele care au crescut și nu s-au vaccinat;
  • Vaccinarea băieților: Este o discriminare ce trebuie corectată, fiindcă și ei sunt purtători ai virusului;
  • Crearea unei platforme de vaccinare: Similară celei pentru COVID-19, unde părinții să-și programeze copiii și medicii de familie să programeze pacienții care vor să fie vaccinați. Astfel și Ministerul Sănătății va ști care este necesarul de doze pentru țara noastră. 

„Sunt cinci familii care suferă în fiecare zi și rămân neconsolate pentru toată viața din cauza virusului”, a transmis deputatul USR PLUS Cătălin Teniță la încheierea dezbaterii privind imunizarea anti-HPV, inițiatorul dezbaterii.