Proiect USR PLUS: Gratuitate pentru studenți în bibliotecile central universitare

Proiect USR PLUS: Gratuitate pentru studenți în bibliotecile central universitare

Deputatul USR PLUS Filip Havarneanu a depus o propunere legislativă de modificare a Legii Educației Naționale astfel încât toți studenții să aibă acces gratuit la Bibliotecile Central Universitare (BCU). Concret, deputatul USR PLUS propune eliminarea taxelor pe care studenții sunt obligați să le plătească în schimbul obținerii documentelor și materialelor de studiu.

„Sunt de partea studenților din România și mă opun piedicilor birocratice inutile ori instituirii de taxe care să-i dezavantajeze în dezvoltarea lor profesională. Voi fi atent ca blibliotecilor să le fie asigurată în continuare finanțarea de către stat, așa cum este firesc. BCU nu trebuie să mai perceapă însă taxe privind eliberarea și vizarea anuală a permiselor pentru studenții care nu dispun de o bibliotecă proprie în universitate. Progresul studenților nu trebuie tratat discriminatoriu de nimeni și nici condiționat financiar. Mă voi asigura că legea nu va mai avea vreo breșă”, transmite deputatul USR PLUS Filip Havarneanu, membru în Comisia pentru învățământ. 

Deputatul Filip Havarneanu subliniază că, în prezent, legea este interpretată în mod eronat și se face o distincție între bibliotecile universitare și celelalte, deși nu ar trebuie să existe această distincție.  

„Datoria statului este să sprijine accesul la fondul de carte, iar misiunea bibliotecilor este să ofere tuturor utilizatorilor acces gratuit la informație, încurajând lectura. În definitiv, bibliotecile universitare sunt biblioteci de drept public și trebuie să rămână o componentă esențială a oricărei strategii pe termen lung care se referă la cultură, la informare şi educaţie. Tinerii care învață în facultăți au dreptul să beneficieze fără plată de principalele cărți de specialitate și publicațiile științifice, iar pentru asta să fie suficient carnetul de student.”, conchide deputatul USR PLUS Filip Havarneanu.

În expunerea de motive, deputatul USR PLUS arată că, în prezent, Bibliotecile Central-Universitare din țară (Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara), percep o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecă pentru studenți, după cum urmează: 

București: eliberare permis 25 lei, vizare anuală 10 lei;

Cluj: eliberare permis 40 lei, vizare anuală 10 lei; 

Timișoara: eliberare permis 35 lei, vizare anuală 35 lei; 

Iași: eliberare permis 30 lei, vizare anuală 20 lei.

Inițiativa legislativă poate fi consultată aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19281