Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, amendamentele propuse de USR PLUS în sprijinul a mii de persoane care lucrează de zeci de ani în unități de producție a energiei electrice pe bază de cărbune și care riscă să devină victime ale restructurărilor presupuse de tranziția energetică.
„Ce presupune votul pozitiv de astăzi? Încă un pas pentru asigurarea unei tranziții cu adevărat juste pentru Gorj și Valea Jiului. Este un act de recunoaștere a condițiilor grele de muncă adresat miilor de mineri și energeticieni care ar fi devenit victime ale disponibilizării prevăzute în planurile de restructurare a Complexului Energetic Oltenia și Complexului Energetic Hunedoara. Restructurările CEO și CEH nu pot avea loc în detrimentul miilor de angajați. Vorbim de zone monoindustriale unde nu există alternative economice și locuri de muncă pentru cei care lucrează în prezent în minerit. Proiectul de lege adoptat astăzi reprezintă o soluție decentă pentru oameni care au muncit zeci de ani în condiții precare, dăunătoare sănătății lor”, declară Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților și unul dintre susținătorii amendamentelor USR PLUS.
În forma modificată la propunerea USR PLUS, proiectul prevede că se vor putea pensiona mai devreme persoanele direct implicate în activități de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui. Cu alte cuvinte, se consideră că au lucrat în condiții speciale doar cei care muncesc în majoritatea timpului la temperaturi extreme, în spații puțin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi.
„Acest proiect de lege nu face decât dreptate pentru oamenii care lucrează în cariere și termocentrale, pentru mii de oameni care sunt în instanță și se luptă pentru a le fi recunoscute condițiile de muncă. S-a făcut dreptate după 25 de ani! Atenție, condițiile speciale de muncă nu înseamnă pensii speciale. Oamenii vor primi o pensie proporțională cu ceea ce au contribuit, însă vor avea posibilitatea să beneficieze de aceste lucruri cu câțiva ani mai devreme”, declară și deputatul USR PLUS de Gorj Radu Miruță.
Modificările propuse de USR PLUS, pentru care am reușit să obținem susținerea tuturor partidelor, reprezintă doar un pas. Pentru a putea vorbi de tranziție justă în regiunile miniere mai trebuie luate și alte măsuri.
Este nevoie să mobilizăm toate resursele pentru a conecta Gorjul și Valea Jiului de restul țării și apoi pentru a atrage investitori. Doar diversificarea economică poate salva aceste regiuni în contextul decarbonării sectorului energetic.