Mai mulți parlamentari USR PLUS, scrisoare deschisă către președinte și ministrul Educației

Mai mulți parlamentari USR PLUS, scrisoare deschisă către președinte și ministrul Educației

Mai mulți senatori și deputați USR PLUS au adresat o scrisoare deschisă Președintelui României și ministrului Educației în contextul trimiterii în Parlament, spre reexaminare, a inițiativei legislative care modifică și completează Legea Educației Naționale nr. 1/2011 în sensul descentralizării și depolitizării funcțiilor de director interimar din cadrul unităților școlare. Concret, parlamentarii îi solicită președintelui să ceară convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru reexaminarea inițiativei USR PLUS, iar ministrului Educației să ceară inspectorilor școlari să nominalizeze ca directori interimari aceleași persoane cărora le încetează mandatul de director, până la momentul organizării concursului național.

În scrisoarea deschisă semnată de parlamentarii USR PLUS Ștefan Pălărie, Irineu Darău, Cosmin Poteraș, Cristian – Paul Ichim, Daniel Toda, Brian Cristian, Andrei Miftode și Filip Havârneanu, USR PLUS își motivează solicitarea prin situația de urgență din sistemul educațional cauzată de faptul că, în luna august, urmează mii de schimbări de directori de școli. În lipsa noilor reglementări, există premisele ca mii de funcții să fie profund politizate.

Propunerea noastră legislativă venea într-un moment esențial pentru Educația din România, atât din perspectiva unei soluții normative curajoase care să răspundă prompt provocării vacantărilor tuturor funcțiilor de director din luna august a.c., cât și în ceea ce privește implementarea concretă a obiectivelor pe care se întemeiază programul de guvernare asumat de coaliția de guvernare, dar și proiectul România Educată. (…) Miza propunerii legislative a fost una clară, în acord cu obiectivele de guvernare asumate împreună: descentralizarea deciziei la nivelul unităților școlare în ceea ce privește desemnarea directorilor interimari”, arată semnatarii, în scrisoarea lor deschisă.

Parlamentarii USR PLUS atrag atenția că de luni de zile este așteptat calendarul final și metodologia de concurs pentru ocuparea funcțiilor de director, iar amânările repetate nu fac altceva decât să bulverseze și mai mult un sistem aflat oricum într-o vădită stare de vulnerabilitate.

În acest context, până la reexaminarea legii propuse de USR PLUS și intrarea ei în vigoare, parlamentarii USR PLUS îi solicită ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, să transmită de urgență inspectorilor școlari generali să nominalizeze ca directori interimari aceleași persoane cărora le încetează mandatul de director, până la momentul organizării concursului național, cu excepția celor care solicită expres, în scris, dorința de a fi eliberați din funcție.

În acest fel, vom feri sistemul de învățământ de o nouă serie de numiri politice, inoportune sau clientelare. Nu vom accepta să se repete momentul 9 ianuarie 2021, când aproximativ 700 de directori au fost schimbați nejustificat de către inspectorii școlari generali”, subliniază semnatarii scrisorii deschise.

Scrisoarea deschisă în integralitate:

Către: Domnul Klaus Iohannis, Președintele României                                                28.07.2021

              Domnul Sorin Câmpeanu, Ministrul Educației 

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate domnule Președinte, 

Stimate domnule Ministru al Educației,

Am aflat cu dezamăgire de cererea de reexaminare înaintată Parlamentului privind legea de modificare și completare a Legii educației naționale 1/2011 pentru descentralizarea și depolitizarea funcțiilor de director interimar din cadrul unităților școlare. Propunerea noastră legislativă venea într-un moment esențial pentru Educația din România, atât din perspectiva unei soluții normative curajoase care să răspundă prompt provocării vacantărilor tuturor funcțiilor de director din luna august a.c., cât și în ceea ce privește implementarea concretă a obiectivelor pe care se întemeiază programul de guvernare asumat de coaliția de guvernare, dar și proiectul România Educată.

Ne adresăm domniilor voastre, în calitate de profesori care pun interesele Educației dincolo de interesele politice. Miza propunerii legislative a fost una clară, în acord cu obiectivele de guvernare asumate împreună: descentralizarea deciziei la nivelul unităților școlare în ceea ce privește desemnarea directorilor interimari. Libertatea de decizie, de alegere a managementului unității școlare trebuie să aparțină comunităților școlare – cea responsabilă interesul superior al elevilor și al profesorilor, în fața intereselor politice care mereu au alimentat profunda centralizare a sistemului de învățământ. Mai mult, domnule Președinte, domnule Ministru, în repetate rânduri ați afirmat public faptul că politizarea sistemului de învățământ trebuie să înceteze. Or, ce garanții oferiți pentru a preveni un nou val de numiri politice de către inspectorii școlari generali în luna august? 

Pe fond, Parlamentul este obligat să ia act de cererea de reexaminare, în virtutea dispozițiilor constituționale. Însă acest fapt nu poate reprezenta un acord din partea noastră, în calitate de inițiatori și susținători ai propunerii legislative, asupra motivelor invocate în documentul antemenționat. Ne este greu să acceptăm că, în contextul în care au fost promulgate în ultimii ani legi cu carențe normative semnificative, actuala propunere legislativă necesita o reîntoarcere în Parlament din cauza unei erori pur formale de numerotare a alineatelor generate chiar de o ordonanță de urgență a Guvernului care, fără să fie pusă în dezbatere și fără să reclame o urgență, a distorsionat și a periclitat securitatea juridică, bulversând o propunere legislativă aflată a priori în circuitul legislativ, după mai bine de 5 luni de cercetări, analize și consultări. 

Domnule Președinte, vă solicităm să cereți convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în această vacanță parlamentară pentru reexaminarea inițiativei legislative, având în vedere urgența cu care ne confruntăm. 

Totodată, vă reamintim de declarația dumneavoastră din 12 ianuarie 2021: “Ceea ce s-a făcut acum a fost de pe azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandatele, or s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva, probabil, luni de zile. Bănuiesc că undeva prin vară deja vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcții de conducere și atunci, chiar, voi urmări cu foarte mare atenție cum se respectă principiul meritocrației în aceste chestiuni”. Nepromulgarea acestei legi vă va face responsabil de schimbările de directori de școli din luna august, pe care le suspectăm ca fiind profund politizate, ținând cont de declarația dumneavoastră din 5 decembrie 2018: “Iar dacă acum intri într-un inspectorat și nu scot toți carnetul de partid înseamnă că este o minune.”

Domnule Ministru, așteptăm de câteva luni calendarul final și metodologia de concurs pentru ocuparea funcțiilor de director, însă amânările repetate nu fac altceva decât să bulverseze și mai mult un sistem aflat oricum într-o vădită stare de vulnerabilitate. În contextul de față, până la reexaminarea legii și a intrării sale în vigoare, vă solicităm să transmiteți inspectorilor școlari generali să nominalizeze ca directori interimari aceleași persoane cărora le încetează mandatul de director, până la momentul organizării concursului, cu excepția celor care solicită expres, în scris, dorința de a fi eliberați din funcție. În acest fel vom feri sistemul de învățământ de o nouă serie de numiri politice, inoportune sau clientelare. Nu vom accepta să se repete momentul 9 ianuarie 2021, când aproximativ 700 de directori au fost schimbați nejustificat de către inspectorii școlari generali.

În calitate de parlamentari preocupați de Educație și de reprezentarea intereselor legitime ale cetățenilor, vă rugăm să nu uitați că dincolo de interese politice sau de pretexte juridice artificiale, generațiile copiilor noștri, profesorii și părinții nu mai au răbdare, iar fiecare zi de întârziere în luarea unor măsuri corecte și ferme va șubrezi încrederea cu care am fost cu toții învestiți.    

Semnatari: 

Senator Ștefan Pălărie                                              Deputat Andrei Miftode

Senator Irineu Darău                                                 Deputat Cristian – Paul Ichim 

Senator Cosmin Poteraș                                              Deputat Daniel Toda

Deputat Brian Cristian                                            Deputat Filip Havârneanu”