Raport de activitate la finalul primei sesiuni parlamentare pentru senatoarea USR PLUS Simona Spătaru

Raport de activitate la finalul primei sesiuni parlamentare pentru senatoarea USR PLUS Simona Spătaru

În primele șase luni de mandat, senatoarea USR PLUS de București, Simona Spătaru, a luat cuvântul de 33 de ori în Plenul Senatului, a susținut o declarație politică și a semnat 28 de inițiative legislative.

Cea mai importantă inițiativă legislativă a senatoarei USR PLUS Simona Spătaru, care este și vicepreședinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, precum și membru în Comisia pentru constituţionalitate, a fost cea privind abrogarea art. 210 din Codul Administrativ: eliminarea pensiilor speciale ale primarilor (Pl-x nr. 156/2021).

De asemenea, Simona Spătaru a depus amendamente la: Proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (L76/2021); propunerea legislativă privind reducerea vechimii pentru numirea procurorilor în cadrul DNA și DIICOT (L196/2021); propunerea legislativă privind imprescriptibilitatea răspunderii penale pentru anumite infracțiuni, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile, pentru infracțiunile de agresiune sexuală, tortura (L67/2021) și proiectul de lege privind combaterea anumitor forme si expresii ale rasismului si xenofobiei prin intermediul dreptului penal (L33/2021).

Senatoarea USR PLUS Simona Spătaru a organizat trei sesiuni de dezbateri privind desființarea SIIJ, la care au participat reprezentanți ai asociațiilor profesionale, precum și ai societății civile.

Simona Spătaru: „Desființarea SIIJ trebuie să aibă loc URGENT, fără nicio condiție, fără alte amendamente! Comisia de la Veneția reconfirmă necesitatea ca măsurile de reformă a justiției să fie luate de actuala Coaliție, fără alte întârzieri”.

În calitatea sa de membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), membră a Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului, precum și a Comisiei pentru egalitate și nediscriminare, Simona Spătaru a participat la 9 sesiuni online și la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg (21-24 iunie).

În continuarea mandatului ei, senatoarea USR PLUS de București, Simona Spătaru, își va concentra eforturile asupra proiectelor majore ale partidului: Fără penali în funcții publice, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților, eliminarea pensiilor speciale, întărirea luptei împotriva corupției și a infracționalității organizate și consolidarea independenţei justiţiei.

Raportul complet poate fi consultat AICI.