Primarul USR PLUS Gabriel Pleșa restaurează Palatul Principilor, important monument istoric

Primarul USR PLUS Gabriel Pleșa restaurează Palatul Principilor, important monument istoric

În Alba Iulia, primarul USR PLUS Gabriel Pleșa investește circa 36 de milioane de lei în restaurarea Palatului Principilor, monument istoric care adăpostește urmele zidului castrului roman Apulum și care a servit drept reședință pentru principii Transilvaniei, între secolele XVI și XVIII.

Corpul principal al Palatului Principilor (Corpul E) este restaurat din fonduri europene, lucrările fiind finalizate în proporție de 85%. Restaurarea costă, în total, circa 22 de milioane de lei.

Până acum, constructorii au demolat un corp parazitar, au desfăcut tencuielile, au curățat zidurile, au făcut subzidiri, au refăcut pardoselile și lucrări de zidărie de epocă din cărămidă.

Acum, restauratorii lucrează la refacerea picturilor găsite sub tencuială, iar restul echipei mai are de vopsit zidurile exterioare ale clădirii.  

O a doua lucrare, în valoare de peste 13,7 milioane de lei, finanțată de la bugetul de stat, a început de o săptămână la acoperișurile a șase corpuri ale Palatului Principilor (A, B, C, D, F, G). Echipa de constructori reface acoperișurile, înlocuiește elementele de șarpantă degradate și reabilitează planșeele de la ultimul nivel. Lucrările vor dura 18 luni.

Încă de la preluarea mandatului, Gabriel Pleșa a căutat să obțină fonduri pentru reabilitarea Palatului Principilor, important monument istoric pentru Alba Iulia și pentru Europa.