Primarii USR PLUS investesc în transport verde

Primarii USR PLUS investesc în transport verde

Primarii USR PLUS investesc în transport verde, pentru ca orașele pe care le administrează să fie mai curate, iar cetățenii să se bucure de transport public de calitate.

La Brașov și Timișoara, primarii, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, achiziționează 56 de autobuze electrice, co-finanțate prin Programul Operaţional Regional.   

La Brașov, primarul Allen Coliban cumpără 12 autobuze electrice, cu o lungime de 18 metri, patru stații de încărcare rapidă și 12 stații de încărcare lentă. Autobuzele sunt dotate și cu WiFi gratuit pentru cetățeni.

Valoarea contractului este de 37 de milioane de lei fără TVA.

Brașovul are cea mai mare flotă de transport public verde: 60 de autobuze electrice, fără cele 12 achiziționate recent, autoritățile locale propunându-și ca orașul să fie între primele din țară care să aibă 100% transport verde.

Și la Timișoara, primarul Dominic Fritz semnează astăzi contractul pentru livrarea a 22 de autobuze electrice din cele 44 pe care Primăria Timișoara le cumpără până în 2023. Primăria Timișoara mai achiziționează și 44 de stații de încărcare lentă și 15 stații de încărcare rapidă.

Conform contractului, care se ridică la peste 136,4 milioane de lei, fără TVA, producătorul trebuie să livreze primul autobuz în cel mult 14 luni, iar restul în cel mult doi ani.

Autobuzele au o durată de funcționare de minimum 15 ani, din care opt fără reparaţie generală, și o capacitate de cel puțin 130 de persoane, fiind adaptate și pentru accesul persoanelor cu dizabilități.

Vor fi prevăzute cu sistem de supraveghere video la interior şi la exterior. 

Și la Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa cumpără 13 autobuze electrice, patru stații de încărcare rapidă și 13 stații de încărcare lentă, în valoare de circa 34,2 milioane de lei fără TVA. Toate vor fi livrate până în 2023.

Conform contractului, semnat la finele lui ianuarie 2021, furnizorul se obligă să livreze autobuzele în cel mult 13 luni, cu o frecvență de maxim patru autobuze pe lună.

13 stații lente și o stație rapidă vor fi instalate la sediul operatorului privat care asigură transportul public, iar trei stații rapide vor fi instalate în apropierea gării.