Primarii USR PLUS din București obțin prețuri bune la salubrizare, în beneficiul cetățenilor

Primarii USR PLUS din București obțin prețuri bune la salubrizare, în beneficiul cetățenilor

Primarii USR PLUS Clotilde Armand și Radu Mihaiu au obținut costuri bune la salubritate în Sectoarele 1 și 2, în beneficiul cetățenilor. 

În Sectorul 1 al Capitalei, Clotilde Armand a obținut înjumătățirea plăților către Romprest pentru salubritate, după 10 luni de șantaj, cu gunoiul neridicat pe străzi, linșaj la televiziunile de casă și un Consiliu Local ostil. Astfel, au fost eliminate frecvențele fictive și inutile care umflau buzunarele Romprest.

Primăria Sectorului 1 va plăti între 10 și 12 milioane de lei/lună companiei Romprest pentru salubritate, față de cele 20 de milioane de lei pe lună, cât a cerut firma la începutul anului.

Scăderea costurilor nu va afecta în nici un fel colectarea gunoiului menajer, ci doar va pune capăt facturilor umflate cu măturarea și spălarea aceleiași străzi de mai multe ori și taxată de tot atâtea ori.

Clotilde Armand a obținut și angajamentul că Romprest nu va mai întrerupe serviciul de ridicare a gunoiului menajer și curățenia stradală.

Suma finală pe care o va plăti Sectorul 1 către Romprest va fi stabilită printr-un protocol încheiat între autoritatea locală și firma de salubritate, care va trebui votat de Consiliul Local.

În prezent, un locuitor din Sectorul 1 plătește pentru salubritate 797 de lei cu TVA/an. Pentru comparație, un locuitor din Iași, oraș cu peste 100.000 de locuitori, plătește 30 de lei, unul din Mureș – 200 de lei, iar unul din Sectorul 6 – 247 de lei. Mai multe detalii, aici

În paralel, Clotilde Armand continuă demersurile în instanță pentru rezilierea contractului păgubos pe 25 de ani cu Romprest și încearcă din nou, în Consiliul Local, să obțină mandatul pentru recuperarea prejudiciului de 50 de milioane de euro cauzat primăriei și cetățenilor de firma de salubritate.

În Sectorul 2 al Capitalei, primarul Radu Mihaiu a negociat la sânge cu operatorul de salubritate Supercom și a obținut tarife cu 35% mai mici pentru locuitori, în acord cu directivele europene „plătești cât arunci” și „poluatorul plătește”. Noile tarife au fost votate joi în ședința Consiliului Local.  

Radu Mihaiu a mai obținut și spălarea străzilor la un tarif de aproape 23 de ori mai mic (de la 2,98 de lei/mp la 0,13 lei/mp) și includerea unui număr de 933 de străzi, față de cele 25 de străzi din centru, care erau inițial cuprinse în contract. Astfel, 907 străzi din sector vor fi spălate o dată pe săptămână, 25 de străzi din centru vor fi spălate zilnic, iar marile bulevarde – de trei ori pe săptămână.

Astfel, străzile vor fi mai curate și se va reduce poluarea, crescând calitatea aerului din Sectorul 2.

Tot primarul Sectorului 2 a mai introdus și serviciul de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în fiecare sâmbătă, pentru a le veni în ajutor locuitorilor din S2.