Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a lansat memorandumul pentru debirocratizare

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a lansat memorandumul pentru debirocratizare

În timp ce premierul Florin Cîțu este preocupat de mite electorale, legitimând un jaf național din banii românilor în valoare de 50 de miliarde de lei, noi, în USR PLUS, ne ocupăm să le facem viața mai ușoară românilor, promovând politici prin care reducem povara administrativă pe care statul o exercită asupra mediului privat.

În continuarea pachetului de legi pentru debirocratizare, depus anul trecut ca parlamentar, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a lansat astăzi memorandumul pentru debirocratizare pentru sprijinirea mediului de afaceri, care poate fi consultat aici: https://bit.ly/3BLc7XV.  

Printre principalele măsuri se numără:

– decontarea indemnizaților pentru concediu medical prin compensare cu CASS-ul de plată. Astfel încât să nu mai avem întârzierile imense la plată ale statului;

– eliminarea faimoasei „analize de risc” prin care firmele sunt obligate, sub sancțiunea amenzii de 5.000 de lei, să dea bani unei firme care să le zică că trebuie să-și pună gratii la geam;

– eliminarea obligației de a tranzacționa prin trezorerie cu instituțiile statului;

– eliminarea obligativității foii de parcurs pentru deductibilitatea combustibilului;

– eliminarea obligativității declarării posturilor vacante la ANOFM;

– eliminarea birocrației aferente reducerilor de prețuri;

– eliminarea obligației de păstrare a contractelor de muncă la punctul de lucru;

– eliminarea sancțiunilor pentru lipsa Registrului Unic de Control;

– eliminarea Registrului entităților/unităților de Cult care a birocratizat procesul de sponsorizare a ONG-urilor în mod inutil. Toate ONG-urile sunt deja înregistrate la ministerul justiției, în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.

„Îi mulțumesc în mod special secretarului de stat pe debirocratizare, Valentina Saygo, care s-a ocupat de acest memorandum și care a avut nenumărate întâlniri cu mediul privat pe tema aceasta.

Indiferent de conjunctura politică, sper ca România să meargă pe calea debirocratizării. Doar cu un mediu privat puternic și dinamic vom reuși să avem prosperitate, să trăim mai bine și să oferim cea mai bună viață posibilă românilor. Trebuie doar să vrem să o facem”, a declarat Claudiu Năsui.

Recent, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a pus în transparență și un proiect pentru debirocratizarea comerțului. Mai multe detalii, aici: https://bit.ly/3DUHjWw.

O altă măsură pentru eliminarea birocrației pentru antreprenori, luată de Claudiu Năsui, a fost simplificarea declarației de beneficiar real.

În plus, de anul viitor, companiile românești vor depune declarația doar când au loc schimbări, nu în fiecare an, cum era până acum.

Pe de altă parte, începând de anul acesta, partea legislativă din Monitorul Oficial a devenit disponibilă în format PDF. Legea făcea parte din pachetul de legi pentru debirocratizare și transparentizare, inițiat în 2020 de Claudiu Năsui: https://bit.ly/3iVoE4A.