Bilanțul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a prezentat marți, 7 septembrie 2021 bilanțul activității celor 8 luni de mandat. În urma aprobării PNRR și a absorbției pe Programele 2014-2020, se așteaptă să intre în România 3,9 miliarde de euro până la finalul acestui an.

„Ministerul acesta a căpătat proporția unui minister al reformelor, în ultimele luni, datorită PNRR. A fost o muncă fantastică pe care am făcut-o împreună cu toată echipa. Pe lângă acest obiectiv principal și pe care l-am dus la bun sfârșit, am avansat cu Programele Operaționale pentru următorii 7 ani și vor fi trimise în curând la Comisia Europeană”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

O altă reușită majoră este o absorbție din cadrul Programelor 2014-2020 de 1 miliard de euro până la jumătatea anului, de 3 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În acest moment, este evitată orice dezangajare de plăți pe toate programele operaționale și se așteaptă să intre o sumă totală de până la 2 miliarde euro până la finalul anului.

De asemenea, a fost obținută finanțare suplimentară de 1,23 miliarde euro din instrumentul REACT-EU.

În aceste opt luni au fost puse baze solide pentru modernizarea și reformarea României cu fonduri europene în următorii 10 ani.