Comisia pentru muncă din Camera Deputaților a avizat favorabil două proiecte de lege USR PLUS: cel prin care membrii ATOP să nu mai fie remunerați și cel privind numirea pe baze meritocratice a membrilor consiliilor de administrație ale spitalelor publice, cu respectarea totodată a principiului „fără penali în funcții publice”.
Prima inițiativă USR PLUS avizată favorabil astăzi în Comisia pentru muncă, depusă de deputatele USR PLUS Pollyanna Hangan, Cristina Rizea și Denisa Neagu, a fost deja aprobată de Senat și vizează modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Poliției Române. Este vorba de desființarea unei alte sinecuri pentru politicieni și apropiații lor: membrii Autorităților Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) să-și desfășoare activitatea fără remunerare.
ATOP este un organism cu rol consultativ și nu are competenţe în problemele operative ale poliţiei, singura sa atribuție fiind aceea de emitere de hotărâri cu caracter de recomandare, care nu au forță juridică obligatorie.
În prezent, din ATOP fac parte 6 consilieri județeni numiți de președintele Consiliului Județean, 3 reprezentanți ai comunității numiți în mod discreționar de Preşedintele Consiliului Judeţean, șefi ai Inspectoratului Județean de Poliție, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi, ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, ai Poliției de Frontieră și ai Poliției Locale, precum și un reprezentant al Corpului Național al Polițiștilor și un subprefect. Din informațiile primite de la 39 de Autorități Teritoriale pentru Ordine Publică, acestea au cheltuit în anul 2020, an marcat de pandemie și criză economică, peste 12 milioane de lei doar pentru acoperirea indemnizațiilor de ședință.
„Este un î𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭 𝐛𝐮𝐧 𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐦𝐞𝐫𝐚 𝐃𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞𝐬𝐟𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐦𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐀𝐓𝐎𝐏. Fără sinecuri de partid înseamnă STOP risipei banului public! Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este una dintre aceste sinecuri, o instituție publică care nu aduce beneficii cetățenilor, dar care consumă sume importante de la bugetul de stat, doar pe indemnizațiile de ședință ale membrilor săi, fără a avea niciun fel de rezultate concrete”, declară deputata USR PLUS Cristina Rizea.
A doua inițiativă USR PLUS avizată favorabil astăzi în Comisia pentru muncă îi are printre inițiatori pe deputații USR PLUS Cristian Seidler și Tudor Pop și vizează modificarea Legii sănătății. Este vorba despre introducerea unor criterii astfel încât spitalele să fie administrate de persoane competente și integre, să nu mai încapă pe mâna unor personaje a căror singură calitate să fie aproprierea de un anume politician sau partid.
Concret, proiectul propune ca membrii consiliilor de administrație ale spitalelor publice să fie obligați să îndeplinească anumite cerințe: să fie absolvenți de studii superioare finalizate cu licență; să dețină, la data numirii, experiență profesională și/sau de management în domeniul medical, farmacie, sănătate publică, juridic, economic sau tehnic și să nu fi fost condamnați definitiv la închisoare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.