În contextul în care noua majoritate toxică PSD-PNL-UDMR se încăpățânează să tergiverseze în Parlament dezbaterea proiectului USR de desființare a pensiilor speciale ale aleșilor locali, USR îi solicită viitorului premier Nicolae Ciucă să adopte imediat după învestire o ordonanță de urgență pentru abrogarea acestora. În caz contrar, de la 1 ianuarie 2022, România va avea o nouă categorie de privilegiați, formată din zeci de mii de foști și actuali primari și viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, în total dispreț față de cetățenii care, după o viață de muncă, primesc pensii care nici măcar nu le permit un nivel de trai decent.
„Mai avem o lună calendaristică, probabil 2-3 săptămâni de lucru în plen, și îi somez pe cei de la PNL, PSD și UDMR, pe domnul Nicolae Ciucă, viitorul premier, să nu își bată joc de milioanele de pensionari din România și să dea ordonanță de urgență pentru abrogarea acestor pensii speciale. Ele au fost introduse de Viorica Dăncilă, în 2019, prin ordonanță de urgență. Pot fi prorogate sau tăiate prin ordonanță de urgență. Domnul Nicolae Ciucă să fie responsabil, să se uite în ochii milioanelor de pensionari care au pensii de mizerie și să nu mai creeze o nouă categorie de privilegiați”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.
Proiectul USR de modificare a Codului administrativ în sensul abrogării pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit, încă din data de 20 octombrie, raport de respingere în Comisiile juridică, pentru administrație, respectiv pentru muncă, prin voința deputaților PSD, PNL și UDMR. În ciuda solicitărilor repetate ale USR ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, astfel încât subiectul pensiilor speciale să fie dezbătut public în Parlament, iar un vot să fie asumat de partide, coaliția hoției PSD-PNL-UDMR a refuzat introducerea pe ordinea de zi, astfel că proiectul a ajuns pe 19 noiembrie să fie adoptat tacit.
Pentru ca procedura la Camera Deputaților să se finalizeze, iar propunerea legislativă a USR să plece la Senat, era nevoie ca astăzi să se ia act de îndeplinirea termenului pentru adoptare tacită, lucru care nu s-a întâmplat, ședința de plen fiind suspendată cu mult înainte de terminarea programului de lucru de către nou-alesul președinte al Camerei, Marcel Ciolacu. În condițiile în care săptămâna viitoare Camera Deputaților nu are programate lucrări în plen, rezultă că formalitatea constatării adoptării tacite se va putea face cel mai devreme după data de 6 decembrie.
„PNL, PSD și UDMR sunt de acord cu aceste pensii speciale. Noi am vrut ca proiectul să fie dezbătut, pentru că este sănătos pentru democrație să existe o dezbatere transparentă pe toate subiectele importante și pe toate proiectele de lege. Au apelat la toate tertipurile parlamentare ca să nu-l bage la vot, iar după ce proiectul a trecut tacit, trebuia doar să-l citească în plen, să ia act de adoptarea tacită. Iată însă că au preferat astăzi să oprească ședința de plen înainte de încheierea programului de lucru doar pentru a nu lua act de adoptarea tacită a proiectului USR și pentru a-i întârzia astfel parcursul legislativ cu două săptămâni”, mai declară liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu.
Dacă ar fi fost după PSD, foștii și actualii aleși locali ar fi încasat pensii speciale încă de la 1 ianuarie 2020. La insistența USR, acordarea acestei noi categorii de pensii speciale a fost amânată, succesiv, până la 1 ianuarie 2021, respectiv 1 ianuarie 2022.
Acum, prin grija coaliției toxice PSD, PNL, UDMR, baronii locali au toate șansele ca, la 1 ianuarie 2022, să-i sfideze încă o dată pe românii cinstiți.