Deputatul Beniamin Todosiu: „Nu trebuie să uităm că valorile care i-au însuflețit pe făuritorii Marii Uniri din 1918 sunt în ADN-ul fiecărui român”

Deputatul Beniamin Todosiu: „Nu trebuie să uităm că valorile care i-au însuflețit pe făuritorii Marii Uniri din 1918 sunt în ADN-ul fiecărui român”

Cu ocazia ședinței solemne a Parlamentului dedicate sărbătoririi zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, deputatul USR de Alba Beniamin Todosiu a susținut un discurs în fața celor două Camere, în cadrul căruia a vorbit despre valorile pe care s-a construit națiunea română, dar și despre obligația politicienilor actuali de a apăra democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României.

„Stimate domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Frați români,

Este o onoare deosebită pentru mine, ca tânăr albaiulian și ca reprezentant al județului Alba în Parlamentul României, să vă vorbesc astăzi despre importanța istorică a Zilei de 1 Decembrie.

Cuvântul care definește cel mai bine această zi este UNIRE, acesta fiind idealul pentru care înaintașii noștri au luptat cu determinare și curaj.

1 Decembrie 1918 este ziua de naștere a României moderne, care a devenit, după 1989, Ziua Națională. Este o zi care reunește simbolic valorile pe care s-a construit națiunea română: unitate, libertate, curaj și egalitate.

În urmă cu 103 ani, în 1 Decembrie 1918, peste 100.000 de oameni s-au adunat la Alba Iulia pentru a decide Marea Unire. Noi, cei care ne bucurăm în prezent de „România dodoloață”, cum scria marele Lucian Blaga, avem obligația să îi cinstim și să îi păstrăm în memoria noastră.

Oameni simpli, reprezentanți ai breslelor, ai cultelor religioase, ai cercurilor electorale, ai presei sau oameni politici au uitat motivele care îi dezbinau până atunci și au păstrat în suflete doar iubirea de țară. 1 Decembrie 1918 este astfel un act istoric cu importanță deosebită în istoria aceste țări, cât și dovada modului în care românii, în momente cruciale, au știut să își găsească drumul ÎMPREUNĂ, uniți și solidari.

În 2021, sărbătorim, din păcate, Ziua Națională a României mai dezbinați ca niciodată.

Avem o Românie între granițele ei și o altă Românie în Diaspora.

Avem o Românie a celor vaccinați și o Românie a celor nevaccinați.

Avem o Românie a dreptei și o altă Românie a stângii.

Avem o României a vârstnicilor și o Românie a tinerilor.

Avem o Românie a politicienilor diferită de România oamenilor simpli.

Frați români,

Vremurile în care trăim ne-au dezbinat, însă nu trebuie să uităm că valorile care i-au însuflețit pe făuritorii Marii Uniri din 1918 sunt în ADN-ul fiecărui român.

Astfel, vă rog să ne amintim că România din afara granițelor ei este formată din frații, copiii sau prietenii noștri și să o iubim încercând să o aducem acasă.

Să nu uităm că vaccinații sau nevaccinații sunt frații noștri români pe care pandemia i-a poziționat de o parte sau de alta a baricadei într-un război stupid care ne ucide sufletele, înainte ca virusul să ne ucidă trupurile.

Vă rog să reînvățăm respectul față de bunicii și părinții noștri, astfel încât să le apreciem munca depusă pentru a construi societatea de astăzi, pe care noi avem obligația să o dezvoltăm și să o îmbunătățim pentru copii noștri.

Și nu în ultimul rând, vă rog, frați români, să înțelegem că fiecare dintre noi, care îndeplinim o funcție de demnitate publică, avem obligația de a apăra democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României, așa cum am jurat la preluarea mandatului, încredințat de poporul român.

Înaintașii noștri ne-au oferit o țară, care s-a desăvârșit la Alba Iulia ca stat democratic și s-a proclamat apoi ca o națiune liberă și europeană.

Noi avem obligația morală să continuăm această moștenire și să menținem România pe drumul democratic și european.

În încheiere, vă rog, dragi colegi, să nu uitați de Alba Iulia, așa cum frecvent au uitat mai marii țării în ultimii ani.

Alba Iulia, Cealaltă Capitală a României, este pe drept cuvânt locul de naștere al României moderne, acolo unde ar trebui să cinstim cu toții actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

În numele tuturor albaiulienilor și al cetățenilor județului Alba, pe care îi reprezint în Parlamentul României, am deosebita onoare să vă invit, la manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale. Vă asigurăm că vă primim cu brațele deschise și cu deplină fraternitate pentru a cinsti împreună valorile naționale autentice.

La mulți ani, România! La mulți ani, frați români!”