Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou

Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou

USR face un nou pas în lupta pentru eliminarea birocrației infernale și inutile care îi împovărează pe antreprenorii români, reușind să convingă Parlamentul să elimine, din nou, declarația anuală de beneficiar real. Un amendament în acest sens, formulat de deputatul USR Claudiu Năsui, a fost adoptat marți de Camera Deputaților, în calitate de Cameră Decizională. Pentru ca măsura să intre în vigoare este nevoie doar de promulgarea legii de către președinte.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de modificare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, proiect în care deputatul USR Claudiu Năsui a reușit să introducă un amendament de eliminare a declarației anuale de beneficiar real.

Este vorba de o declarație absolut inutilă pe care legislația europeană nici nu o cere, dar pe care România a introdus-o oricum. Lupta pentru eliminarea acestei birocrații infernale și inutile a fost lungă și grea, și cu niște costuri groaznice de timp și nervi pentru antreprenorii români. Știm cu toții care a fost experiența cu depunerea ei la registrul comerțului. Dacă încerca cineva să o depună online descoperea că platforma este blocată și nu funcționează, iar adresa de e-mail este suprasolicitată și respinge corespondența. Dacă se încumeta apoi să meargă să o depună fizic, găsea celebrele cozi și cutii în care se aruncau declarațiile ca în urnele de vot, fără vreun număr de înregistrare. În ambele cazuri, deponenții au rămas cu nesiguranță că au reușit să își îndeplinească obligațiile ridicole față de stat. Și, desigur, cu temerea că vor fi amendați cu 5.000-10.000 de lei și puși iar pe drumuri. În loc să ne putem dedica energia să construim și să întreprindem ceva productiv pentru economie, suntem condamnați de statul român să ne luptăm cu o birocrație inutilă. Este o victorie importantă pentru antreprenori, iar de anul viitor lupta aceasta va fi un pic mai ușoară. Liberalismul înseamnă să vrem o povară administrativă mai mică. Statul nu trebuie să împovăreze antreprenorii inutil cu o birocrație înfiorătoare. Dimpotrivă, trebuie să lase întreprinderile românești să se dezvolte și să inoveze”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

În urma demersurilor inițiate de Claudiu Năsui, declarația privind beneficiarul real a mai fost eliminată o dată, în iulie 2020. Legea 108/2020 stabilea că beneficiarii reali nu se vor mai declara anual dacă nu a intervenit vreo schimbare, iar persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice erau exceptate de la obligația declarării anuale.

Din păcate, deși modificarea ajuta peste 1 milion de firme prin simplificarea procedurii, declarația de beneficiar real a fost reintrodusă în aprilie 2021, fără să fie agreată în coaliția PNL-USR-UDMR, ci strecurată pe furiș într-o listă cu 277 de amendamente la o lege de aprobare a OUG 111/2020.

Am îndreptat acum această eroare, pentru că întreprinzătorii români au nevoie de sprijin și pentru că trebuie să schimbăm clasamentele în care România este pe ultimele locuri în ceea ce privește ușurința de a face afaceri.