Deputații USR Oana Murariu și Mihai Badea au înregistrat două propuneri legislative care inițiază o mică reformă în justiție

Deputații USR Oana Murariu și Mihai Badea au înregistrat două propuneri legislative care inițiază o mică reformă în justiție

Prima inițiativă vizează simplificarea modalității de redactare a hotărârilor judecătorești în materie civilă prin eliminarea susținerilor părților, care deja se regăsesc la dosar.

Justițiabilii cunosc deja ce au invocat în cursul procesului, ei așteptând să vadă concluziile și hotărârea judecătorilor. Prin această soluție se acordă judecătorilor mai mult timp să se aplece mai mult asupra analizării dosarului, adică adevărata lor muncă.

A doua inițiativă vizează comunicarea hotărârii judecătorești pe e-mail, tot în materie civilă, în situații în care justițiabilii au o asemenea adresă de e-mail și comunicarea se poate efectua în acest sens. În prezent, toate hotărârile judecătorești se comunică prin poștă, ceea ce presupune costuri și timp. Actele din procese se pot comunica și pe e-mail, dar nu exclusiv pe e-mail.

”Cele două inițiative sunt un pas înspre digitalizarea și simplificarea sistemului de justiție. Vrem să degrevăm instanțele de judecată, vrem ca accesul la justiție să fie cât mai aproape de cetățean și aceastea sunt două prime măsuri, avem și altele care urmează în 2022, două prime măsuri pe care le-am înregistrat, catalogate, reiterez, drept “mica reformă în justiție”, a declarat deputata USR Oana Murariu.

”Lentoarea sistemului judiciar nu este rezultatul unei singure probleme, sunt mai mulți factori care acționează în acest sens. Sigur că se pot face multe lucruri: unele presupun modificarea legilor justiției, avem, de asemenea, nevoie de mai mulți judecători, însă până vom reuși acest lucru, sunt și câteva lucruri care pot fi rezolvate mult mai repede, care pot fi schimbate și implementate într-un timp foarte scurt și care ar face o mare diferență pentru judecători și pentru justițiabili care nu vor mai avea de așteptat la fel de mult ca până în prezent. De exemplu, această eliminare a unei părți din conținutul hotărârii sau comunicarea hotărârilor prin e-mail”, a explicat și deputatul USR Mihai Badea.

Înainte de depunerea inițiativelor, deputații USR au organizat o masă rotundă cu profesioniști în drept pentru a dezbate aceste soluții de debirocratizare pentru sistemul de justiție.