DOCUMENT. USR a atacat la CCR legea bugetului pentru 2022

DOCUMENT. USR a atacat la CCR legea bugetului pentru 2022

USR a depus, vineri, la CCR o sesizare de neconstituționalitate privind legea bugetului pentru 2022. 

Acest buget încalcă un principiu important din Constituție: egalitatea în fața legii. Comunități întregi din România nu au primit niciun leu de la buget și sunt pedepsite de domnii Ciolacu și Cîțu pentru că nu au votat PSD sau PNL.

În sesizare a fost invocată incalcarea prevederilor constitutionale privind:

1) Egalitatea in fata legii, prin nealocarea de resurse financiare proportionale cu necesitatile in Sectorul 1, fara aplicarea mecanismelor si algoritmului de alocare prevazute in Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale.

2) Dreptul la invatatura, prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local si judetean al elevilor la scoala, contrar Legii educatiei nationale nr. 1/2011.

3) Principiul legalitatii, prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare si care profita exclusiv partidului din care fac parte initiatorii (PPU-SL).

4) Principiul bicameralismului, prin adoptarea in sedinta reunita a unui amendament care eludeaza Legii nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice, lege organica ce nu poate fi modificata si completata decat separat, mai intai de catre Senat (camera de reflectie) si apoi de catre Camera Deputatilor (camera decizionala).

5) Principiul calitatii legii, prin caracterul neclar, imprecis si interpretabil a numeroase prevederi.

Sesizarea integrală poate fi consultată aici.