Claudiu Năsui: Un combinat pe care am avut presiune mare să-l naționalizez, cât am fost ministru, și-a găsit cumpărător privat

Claudiu Năsui: Un combinat pe care am avut presiune mare să-l naționalizez, cât am fost ministru, și-a găsit cumpărător privat

Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, anunță cumpărarea Combinatului de Oteluri Speciale Targoviste de către un investitor privat, care are reputație și experiență în domeniul oțelului. 

Asta în condițiile în care, spune Claudiu Năsui, una dintre cele mai mari presiuni pe care le-a avut ca ministru a fost să naționalizeze COS Târgoviște și să șteargă datoriile proprietarilor săi la bugetul de stat de 40 de milioane de euro.

În acest context, fostul ministru al Economiei semnalează faptul că „statul are sute de astfel de companii” care pierd foarte mulți bani anual, „după care vine un ministru <<deștept>> și le șterge datoriile din banii contribuabililor”. 

„Un combinat pe care am avut presiune mare să-l naționalizez cât am fost ministru, și-a găsit cumpărător privat. Iată că se poate. Acum are o șansă să devină un combinat de succes și nu încă o gaură neagră.

Una dintre cele mai mari presiuni pe care le-am avut ca ministru a fost să naționalizez COS Târgoviște și să șterg datoriile proprietarilor săi la stat de ~40 de milioane de euro.

Ce este COS Târgoviște? Pe scurt, un combinat privatizat pe vremea lui Adrian Năstase, unde proprietarii ruși n-au mai vrut să plătească impozite, așa că l-au încărcat cu datorii și l-au închis. ANAF, care altfel calcă orice firmă privată pentru cea mai mică datorie, a închis ochii la mega datoria de la COS, făcută în timp de peste 12 ani. E o treaba care frizează penalul. 

Management prost, combinat cu autorități absurd de incompetente, foarte probabil corupte, au dus la dezastru. Aceasta fiind situația, PSD-PNL au venit cu ideea să-l naționalizeze cumpărându-l de la proprietarii ruși, ștergându-le astfel datoria de 40 de milioane de euro la bugetul de stat.

Ce afacere bună! Nu doar că prelua statul un combinat în care mai trebuia să bage o tonă de bani, dar dădea și un tun de 40 de milioane de euro. Ministrul Economiei de dinaintea mea, actualul ministru precar al Energiei, în mod tacticos, pregătise toate actele pentru naționalizare, dar nu a semnat nimic. Apoi de la toate nivelurile au pus presiune mare pe mine să semnez, chiar din prima zi”, scrie Claudiu Năsui pe Facebook. 

Claudiu Năsui subliniază faptul că nu a semnat pentru naționalizarea combinatului și că, mai mult, a început să caute investitori potențiali. 

„În teorie, asta ar fi trebuit să facă ANAF, pentru că ei dețineau creanța de 40 de milioane de euro. Doar că ANAF-ul era sub PNL și ei voiau ștergerea datoriei prin naționalizare. Nici până acum nu știu care era îmbârligătura să facă atâta presiune pentru asta.

Ce pot ști cert este că pe lângă ștergerea datoriei de 40 de milioane de euro la stat, miza era să mai aibă clasa politică încă o companie de stat cu sute de angajați care să funcționeze fix cum funcționează toate celelalte companii de stat. Adică pe modelul căpușării constante, pierderilor eterne, datoriilor care se tot șterg și „investițiilor” de la bugetul de stat care se scurg în buzunarele politicienilor.

Sunt multe astfel de “companii” de stat care pierd extrem de mulți bani anual, după care vine un ministru „deștept” și le șterge datoriile din banii contribuabililor. Pe șest sau cu șmecherii. Le crește capitalul social. La televizor zice că face „investiții”. E win-win pentru politician. Pe TV dă bine pentru că zice că face investiții. Activul de partid e fericit pentru că deodată primește funcții în acea companie. De la portar la director toți sunt în partid în companiile astea. Poate se mai și duce la fața locului să taie o panglică și să se laude cu ce realizări a făcut el. Singurii care pierd sunt românii. Ei tocmai s-au pricopsit cu o nouă companie pe care o vor căpușa partidele. Dar ce mai contează încă una, nu? 

Statul român are sute de astfel de companii.

Cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru COS Târgoviște, s-a întâmplat. A fost cumpărată de un investitor privat, care are reputație și experiență în domeniul oțelului. 

Eu le doresc succes. Să reușească să facă o companie de succes, spre beneficiul lor, al târgoviștenilor și al tuturor românilor”, a mai spus Claudiu Năsui.