USR Mangalia solicită oprirea defrișărilor din Pădurea Comorova

Filiala locală USR Mangalia solicită oprirea defrișărilor din Pădurea Comorova, prin care au fost rase deja hectare întregi de copaci, pentru a face loc unor proiecte imobiliare.

Aflată în nordul Mangaliei, Pădurea Comorova este ultima suprafața compactă de arbori de pe malul românesc al Mării Negre. Pădurea a fost înființată în vremea Regelui Carol I, în perioada 1890-1900, având la momentul înființării o suprafață împădurită de 800 de hectare.

Zone întregi din pădure au început însă să fie defrișate în ultimii ani, din cauza intereselor imobiliare ale unor dezvoltatori, cu complicitatea autorităților locale. Membrii USR Mangalia consideră că salvarea Pădurii Comorova este absolut necesară, aceasta fiind un simbol pentru locuitorii Mangaliei și pentru turiștii care vin vara la malul Mării Negre.

Zona defrișată în prezent – aproximativ 2,5 hectare – se află în nordul stațiunii Olimp și a fost parte a zonei protejate Comorova, fiind vândută de Primăria Mangalia pentru doar câțiva euro/mp. Terenul este pregătit pentru dezvoltarea a două proiecte imobiliare cu blocuri de 10 etaje.

Următorul pas pentru dezvoltarea acestor proiecte este eliberarea autorizației de construcție, certificatul de urbanism fiind deja emis de Primăria Mangalia. Unul dintre proiecte este încă în consultare publică pe site-ul primăriei.

Pădurea Comorova a suferit pierderi masive după ce arii întregi au fost lotizate și vândute de către Primăria Mangalia, în perioada fostului primar Zanfir Iorguș. USR Mangalia a militat în permanență pentru salvarea Pădurii Comorova din calea drujbelor dezvoltatorilor imobiliari, care au ras deja hectare întregi de pădure.