PNL și PSD ratează finanțarea prin PNRR pentru construirea unui nou spital în Arad

USR Arad trage un semnal de alarmă în privința ratării de către PNL și PSD a finanțărilor din PNRR care puteau fi obținute pentru construirea unui nou spital în Arad.

Spitalul Municipal Arad funcționează în prezent într-o clădire veche de 200 de ani, improprie activității medicale. Anul trecut, în ședința Consiliului Local Arad dedicată aprobării bugetului local pe 2021, consilierii USR au atras atenția asupra necesității construirii unui nou spital în oraș, arătând că există premise favorabile pentru finanțarea din bani naționali și/sau europeni a acestuia.

Consilierii USR au condiționat atunci votul pentru aprobarea bugetului de introducerea unui amendament prin care suma de 500.000 lei să fie alocată pentru realizarea studiului de fezabilitate. Întreaga sumă prevăzută în amendamentul USR a fost aprobată atunci, autoritățile trebuind să înceapă demersurile pentru întocmirea studiului de fezabilitate.

Deși existau credite bugetare de angajament încă din 2020, și în ciuda aprobării amendamentului USR în cadrul bugetului pe 2021, autoritățile nu au realizat anul trecut studiul de fezabilitate, suma rămânând neexecutată în buget. PNL și PSD au ratat astfel posibilitatea de finanțare a noului spital municipal prin PNRR, deoarece selecția pentru finanțare se face în funcție de maturitatea proiectelor. Or, la un an după aprobarea bugetului, spitalul nu are nici măcar studiu de fezabilitate.

Ocupați cu acoperirea găurilor financiare de la CET, căutarea de brazi, ori tăierea copacilor sănătoși, administratorii PNL și PSD ai Aradului au dovedit astfel încă o dată că sunt incapabili să gestioneze eficient proiecte, ratând posibilitatea de a aplica pentru finanțarea noului spital prin PNRR. În prezent, administratorii PNL și PSD au alocat în bugetul pe 2022 suma de un milion de lei – dublul sumei alocate în bugetul pe 2021 – pentru realizarea studiului de fezabilitate al noului spital.