USR a depus moțiune simplă împotriva lui Virgil Popescu: “Periclitează securitatea energetică a României, trebuie să plece!”

USR a depus moțiune simplă împotriva lui Virgil Popescu: “Periclitează securitatea energetică a României, trebuie să plece!”

USR a început noua sesiune parlamentară prin depunerea unei moțiuni simple împotriva ministrului Virgil Popescu, unul dintre principalii vinovați pentru criza din energie.

Ministrul “săptămâna viitoare”, cel care periclitează în fiecare zi securitatea energetică a României, trebuie să plece imediat din funcție.

De aceea, USR a făcut apel la toți parlamentarii Camerei Deputaților, indiferent de culoarea politică, să aibă curajul și să voteze această moțiune simplă.

Redăm mai jos conținutul moțiunii simple, intitulată „Incompetența și minciuna închid lumina în România. Ministrul “săptămâna viitoare” Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”:

„În 2019, când a devenit ministrul Energiei, Virgil Popescu a primit șansa să reformeze sistemul energetic și să pună umărul la consolidarea securității energetice a României. Românii și companiile din industrie și-au pus speranța în el.

Astăzi, ne uităm în urmă și vedem ce a realizat. Poate nu știați, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate și să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani? A continuat același dezastru și aceleași combinații din ultimii 31 de ani: a promovat în funcții cheie din companiile de stat în energie mulți incompetenti cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislația pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieței, a lăsat pe “săptămâna viitoare” decizii care ne-au crescut dependența de gazul rusesc și ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică.

Mai mult, acest ministru LIBERAL a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până și în PNRR. Între timp, românii au ajuns să plătească facturi uriașe. O familie care vrea să încălzească o casă cu 4 camere plătește și 1800 de lei pentru gaz într-o lună. Cum poate să suporte o familie așa ceva?

Cel mai mare pericol la adresa securității energetice a României vine de la Virgil Popescu. Cifrele și faptele spun totul despre mandatul său catastrofal în fruntea ministerului energiei:

  • Gestionarea crizei facturilor la energie este un dezastru;
  • 25% din puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică din România a fost închisă;
  • Importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului național;
  • Legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investițiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată;
  • România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 – 2021;
  • Noi investiții în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor și blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu;
  • Peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenței;
  • Sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde.

Haideți să le luăm pe rând.

Praf în ochi și bătaie de joc pentru românii care suportă povara facturilor mari la energie.

Facturile la energie au tot crescut, iar oamenii și economia suferă din cauza unor decizii proaste luate tot de ministrul Virgil Popescu. Un an de zile a ignorat cu încăpățânare legea consumatorului vulnerabil care trebuia să vină la pachet cu liberalizarea, spunând nonșalant că este treaba ministerului Muncii. Așa că, în luna septembrie, s-a trezit că nu există nicio măsură de sprijin pentru românii care nu își pot permite să plătească facturile la energie.

La presiunea publică, a venit cu o ordonanță care stabilea compensații pentru consumatorii casnici de energie. Numai că, ce să vezi, în parlament Virgil Popescu și-a dat mâna cu prietenii lui de la PSD și au scos împreună o lege complicată, greu de aplicat și de înțeles pentru oricine.

Degeaba a avut la dispoziție soluția corectă a reducerii de taxe, venită de la USR, pentru că îi ardea pe cei de la PSD și PNL să pună mâna pe guvernare. Da, trebuie să o spunem, legea care trebuia să vină să sprijine românii pentru a-și plăti facturile la energie a fost una dintre monedele de schimb pentru ca PSD și PNL să guverneze împreună. Preocuparea lor nu a fost să iasă o lege bună, ci să pună de-a valma o serie de măsuri ca să mimeze că fac ceva pentru oameni.

Rezultatele s-au văzut rapid, românii au început să trăiască groaza facturilor. Bătrâni și familii cu venituri modice au primit facturi astronomice, alții au primit compensări de 2-3 lei în factură, alții deloc. Firmele românești au început să sufere, iar în sectorul energetic a început haosul. 8 furnizori de gaze naturale au părăsit piața, ceea ce a însemnat și mai puțină concurență și presiune asupra prețului.

Ca să își acopere incompetența, Virgil Popescu a făcut turul televiziunilor să ne spună că furnizorii de energie și gaze naturale sunt hoți. Aceeași gândire retrogradă pe care am văzut-o acum 4 ani la o guvernare pe care însuși Virgil Popescu o critica de pe băncile opoziției. Mare tupeu să ai să pui ditamai eticheta pe o industrie întreagă atunci când “hoția” se produce din cauza legii PNL-PSD a compensării și plafonării care este contraintuitivă, nu ajută oamenii și este greu de aplicat.

Cine a câștigat cel mai mult din prețurile explodate la energie și gaze? Păi tot statul român prin companiile producătoare pe care le deține. Haideți să luăm doar un exemplu. Compania Romgaz are bugetat pentru anul 2022 viramente de impozite și taxe către stat de 7,4 miliarde de lei, de 4 ori peste profitul estimat. De PATRU ori mai mare.

Impozitul pe venitul suplimentar crește cu 4,78 miliarde de lei doar pentru această companie, tocmai pentru că prețul gazului a explodat. Aici sunt banii dumneavoastră, dragi români! Iar ministrul Virgil Popescu și actuala coaliție vă aruncă frimituri prin plafonări și compensări. Românii trebuie să stea cu ochii pe consumul de energie și gaz, în timp ce statul își umflă buzunarele.

Săptămâna trecută Virgil Popescu și prietenii lui de la PSD au reușit o nouă contra-performanță: să dea o nouă ordonanță de urgență greșită pe care a trebuit să o modifice în mai puțin de 24h. Și de fapt e foarte bine știut că ea nu va produce efecte decât în luna martie pentru că pe luna ianuarie nu se va aplica, iar românii vor primi din nou facturi aberante.

Virgil Popescu, ministrul care pune lacătul pe industria energetică.

În cei doi ani de când Virgil Popescu a ajuns la ministerul Energiei, puterea instalată în capacitățile de producție a energiei s-a redus cu aproape 25% de la 24.605 MW la 18.568 MW.

De ce s-a întâmplat asta? În primul rând, termocentrala Mintia a fost complet scoasă din uz. Iată ce declara Virgil Popescu chiar aici, în parlament, pe 22 iunie 2021: “Da, vrem să salvăm Termocentrala de la Mintia și vrem să salvăm locurile de muncă de acolo și pe cea de la Paroșeni, pentru că aceea este retehnologizată.” O altă minciună spusă cu sânge rece, deși ar fi putut să fie sincer și să le spună oamenilor la ce să se aștepte.

Grupurile energetice se închid pe rând. La Ișalnița a mai rămas un grup din două. La Turceni au mai rămas trei din patru.

Tragedia nu este neapărat că există unități de producție care se închid, am putea spune că este un proces normal într-un sistem energetic atunci când ele își ating durata de viață. Tragedia adevărată este că în locul acestora nu a apărut nimic. Astfel, dependența noastră de importuri de energie a crescut considerabil. Tranziția energetică nu înseamnă doar să închizi. Asta era în stare să facă oricine.

Cum să protejăm cetățenii de prețurile uriașe la energie dacă noi nu ne putem asigura necesarul de energie pentru consum? 

Virgil Popescu, ministrul care susține, prin inacțiunea sa, dependența de gazul rusesc.

România a importat, în primele 11 luni din 2021, o cantitate de gaze naturale de cu 67,4% mai mult decât în perioada similară a anului 2020 conform datelor INS.

În anul 2015, procentul importurilor în total consum era de 2%. Astăzi am ajuns la aproape 30%. Ce a făcut ministrul Virgil Popescu pentru industria de gaze în ultimii doi ani de când este la minister? Cifrele răspund pentru el: NIMIC!

Pentru anul 2022, Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează că importurile vor crește din nou cu peste 20%. În timp ce importurile cresc, producția națională a scăzut cu 17% din 2017 până în 2021.

Legea offshore care ar trebui să permită demararea investițiilor din Marea Neagră tot nu este pe masa parlamentului. Asta în pofida repetatelor promisiuni ale ministrului Energiei că modificările la legea offshore vor fi adoptate până la finalul lui 2021, angajament care apare inclusiv în programul de guvernare. Riscăm să vedem astfel o nouă amânare a deciziei de a investi din partea operatorilor până în 2023. Asta înseamnă că primele molecule de gaz ar urma să fie extrase abia în 2027.

Romgaz, companie deținută de statul român chiar prin ministerul Energiei, e în proces de finalizare a achiziției participației companiei Exxon în Marea Neagră, plătind peste 1 miliard de euro din banii românilor. Interesul statului atât din punct de vedere economic, cât și al securității energetice, este ca acești bani să nu rămână îngropați pe fundul Mării Negre.

Între timp, ministrul Energiei continuă să ne vândă gogoși în fiecare săptămână despre cum “săptămâna viitoare” legea offshore va fi dezbătută în parlament. Nu se întâmplă.

De ce se tărăgănează atât o lege care ne-ar aduce gaze din abundență și prosperitate economică? De ce actualul ministru transformă România în țara “săptămânii viitoare”? Cu acest ministru România nu va arăta niciodată că poate face proiecte mari și poate lăsa o moștenire consistentă generațiilor viitoare.

Virgil Popescu, ministrul pentru care dependența de gazul rusesc nu a fost suficientă. Am ajuns să importăm și energie electrică.

Știm ce s-a închis pe mandatul lui Virgil Popescu. Evident pentru a ne menține statutul de exportator de energie ar fi trebuit să înlocuim capacitățile scoase din funcțiune cu unele noi, mai puțin poluante și cu randament economic ridicat.

Însă, zero este cifra care îi definește pe Virgil Popescu. Nicio capacitate nouă de producție a energiei nu a fost pusă în funcțiune. Cum a fost posibil eșecul?

În primul rând, legislația europeană care ar fi favorizat investițiile a fost transpusă cu o întârziere de 1 an.

Abia pe 28 decembrie 2021 ați adoptat în guvern noua legislație care permite încheierea contractelor bilaterale de vânzare-cumpărare a energiei electrice, prin transpunerea directivei europene 944. Această posibilitate este solicitată de industrie de ani de zile și fusese blocată tot din cauza băieților deștepți care s-au îmbogățit de pe urma contractelor cu companii de stat, precum Hidroelectrica.

Virgil Popescu a avut practic șansa, prin transpunerea acestei directive la începutul anului 2021, să pună în mișcare investițiile private care s-ar fi tradus astăzi în noi capacități verzi de producție a energiei electrice. Dar a ratat cu brio și această oportunitate.

În al doilea rând, Fondul de Modernizare în care zac peste 10 miliarde de euro nu poate fi accesat nici astăzi.

De un an de zile nu reușim să accesăm peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare. Este un eșec de proporții pentru România. Practic industria poluatoare din România plătește certificatele de carbon care au ajuns la peste 90 de euro, iar noi nu reușim să beneficiem de banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană chiar din sumele colectate pe baza acestora.

Polonia și Cehia au accesat deja peste 300 de milioane de euro fiecare. Noi avem un singur proiect și acela al Transelectrica, care este monopol de stat, cu o valoare de 22 de milioane de euro.

În al treilea rând, centrala pe gaz de la Iernut finalizată în proporție de 90% stă să adune praf.

Un alt eşec de proporții. Cum să nu fii în stare să termini ceva aproape gata în 2 ani de zile? Centrala pe gaz de la Iernut a companiei de stat Romgaz, trebuia să fie gata încă din 2019. Cu o capacitate de 430 MW și cu randament economic ridicat, această centrală reprezenta şansa României în această criză energetică.

În mandatul domnului Popescu a fost reziliat contractul cu firma care începuse lucrarea. Acum ne tot dă noi termene o dată la 6 luni că centrala va fi gata cândva. Noul termen este iunie 2022? Oare are curajul domnul Popescu să ne spună astăzi de la tribună că acest termen va fi respectat?

Între timp, Romgaz pierde aproximativ 2 milioane de euro pe zi, iar românii plătesc scump curentul de import. În acest ritm, Romgaz mai putea construi o centrală similară în doar 12 luni.

În ultimii doi ani chiar se putea investi în sistemul energetic. Chiar ministrul ne spunea că investițiile în energie regenerabilă se fac “foarte repede”, iar cele în capacitățile pe bază de gaz durează mai mult, vreo 2-3 ani. Teoretic ar fi fost timp din plin.

Virgil Popescu, ministrul care a promovat incompetența și ipocrizia.

Gradul de acoperire al sinecurilor în companiile de stat din energie a urcat până la cer și înapoi în mandatul ministrului Popescu. Să luăm câteva exemple cât se poate de elocvente.

Consiliul de Administrație al Electrica. Virgil Popescu se întreba retoric despre Gicu Iorga în anul de grație 2017: „Ce îi recomandă pe domnii Gicu Iorga și Ciprian Iacob, pentru a fi membrii în boardul Electrica? Mă refer la altă competență în afară de cea de membru de partid?”

Domnul Gicu Iorga a fost numit în guvernarea Dragnea membru în Consiliul de Administrație al Electrica, iar veniturile sale au crescut brusc de aproape 4 ori, ajungând la 3.400 de euro pe lună net, mai mult decât președintele României.

Fostul ministru ALDE, Toma Petcu, care l-a numit pe Gicu Iorga la Electrica a trecut între timp la PNL. Așa că domnul Iorga, dat exemplu negativ într-o moțiune inițiată de liberali, este reconfirmat de Virgil Popescu la Electrica și numit secretar general adjunct la ministerul Economiei. În plină criză a facturilor la energie, tot acolo este reconfirmat recent de ministrul Popescu.

Un alt domn din Drobeta-Turnu Severin, orașul de baștină al lui Virgil Popescu, care nu are vreo treabă cu energia, este numit tot la Electrica. Este vorba despre directorul de cabinet al ministrului Popescu. Domnului Cristian Boşoancă i-a fost servit postul de preşedinte al consiliului de administrație al Electrica. Cât adună domnul Boşoancă de la stat? 7.130 de euro pe lună. Pe scurt: asta înseamnă sa fii liberal pur-sânge.

Nu în ultimul rând, haideți să ne amintim ce ne spunea Virgil Popescu acum 2 luni despre numirea lui Alexandru Stănescu în comitetul de reglementare al ANRE? Domnul Stănescu este fost parlamentar care nu a mai prins loc pe listele PSD. Ne-a spus-o domnul Ciolacu. Ei bine, domnul Popescu ne spunea că nu trebuie să ai competențe în domeniul energiei pentru a conduce ANRE.

Oare cum se mai poate uita ministrul Virgil Popescu în oglindă știind că a pus pe butuci industria energetică din România? Iar lucrul acesta înseamnă tocmai facturi mai mari pentru oameni și pentru întreaga economie românească. Înseamnă o sabotare a interesului economic și geopolitic al nostru ca țară.

România trebuie să o ia urgent pe calea cea bună și să meargă în direcția reparării răului din sectorul energetic. Putem deveni independenți energetic și exportatori de energie și de gaze naturale. Dar pentru asta e nevoie de un profesionist la conducerea acestui minister, e nevoie de viziune și de curaj. E nevoie de măsuri corecte care să ducă la dezvoltarea investițiilor în piață. E nevoie ca România să fructifice rapid și la maximum miliardele din fonduri europene pe care le avem la dispoziție. Și e nevoie de curaj și viziune să nu ne mai întoarcem înapoi în comunism.

De aceea facem astăzi apel la toți parlamentarii Camerei Deputaților, indiferent de culoarea politică, să aibă curajul și să voteze această moțiune simplă. Ministrul “săptămâna viitoare”, cel care periclitează în fiecare zi securitatea energetică a României, trebuie să plece imediat!”.