Cristina Prună a depus proiect de lege pentru dezvoltarea de noi capacități de energie electrică verde și de stocare a energiei

Cristina Prună a depus proiect de lege pentru dezvoltarea de noi capacități de energie electrică verde și de stocare a energiei

USR a depus o inițiativă legislativă pentru a stimula investițiile în dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei eoliene și fotovoltaice prevăzute cu capacități de stocare. Odată adoptată, legea va oferi stimulente pentru a dezvolta astfel de proiecte, precum și posibilitatea de a folosi terenurile agricole și pajiștile permanente pentru construcția de noi proiecte în producția de energie regenerabilă. Acest lucru este în prezent interzis, deși, în trecut, a fost posibil și a permis investiții de mii de MW în energie verde.

Pentru a ne respecta țintele de energie verde adoptate la nivel național, dar și pentru a ține pasul cu tranziția energetică europeană, România trebuie să-și sporească investițiile în noi capacități de energie verde în următorii ani. Însă, în perioada ianuarie – noiembrie 2021, capacitățile de energie regenerabilă (eoliană, fotovoltaică și biomasă) au reprezentat 13,5% din totalul energiei produse în România. Tot în această perioadă, țara noastră a fost importator net de energie electrică.

Proiectul de lege permite debirocratizarea procesului de scoatere din circuitul agricol a terenurilor necesare dezvoltării capacităților de producție de energie electrică din surse regenerabile cu stocare.

Acum, statul român oferă foarte puține oportunități investitorilor pentru a dezvolta noi capacități de energie regenerabilă. În loc să încurajeze investițiile în energia curată a viitorului, statul pune piedici. Dacă o ținem tot așa, riscăm să fim pierzători ai tranziției energetice europene și să depindem din ce în ce mai mult de import. De asemenea, foarte puțini jucători asigură echilibrarea sistemului energetic național. E necesar ca noul val de proiecte regenerabile să includă și capacități noi de stocare a energiei pentru a asigura o flexibilitate cât mai mare a sistemului energetic. În acest sens, legea stimulează, prin exceptarea de la plata unor taxe și tarife de rețea, folosirea bateriilor pentru stocarea energiei și un grad sporit de securitate în aprovizionarea cu energie electrică a consumatorilor. Prin stimularea investițiilor în capacități noi de energie verde cu stocare, proiectul ajută, pe termen mediu și lung, și la creșterea cantității de energie disponibilă pe piață pentru consumatori la prețuri corecte”, a declarat Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Ultimele date disponibile ne arată că, la nivelul anului 2010, peste 1,3 milioane ha din suprafaţa de teren agricol erau neutilizate ca urmare a funcţionării necorespunzătoare a pieţelor agricole, a restricţiilor determinate de factorii naturali, etc. Aceste date ne oferă o imagine destul de clară asupra necesității utilizării suprafețelor agricole în prezent neexploatate pentru a dezvolta capacitatea de producție de energie electrică a României din surse regenerabile.

În plan economic, noile investiții vor contribui și la crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, acest proiect de lege vine în întâmpinarea investitorilor în producția de energie regenerabilă pentru a încuraja dezvoltarea capacităților de stocare și asigurarea predictibilității producției. Acest lucru va reduce deficitul comercial al României prin diminuarea dependenței față de importurile de energie.