Grupul parlamentar USR din Camera Deputaților a depus sesizare la Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse la Regulamentul Camerei, modificări prin care coaliția PSD-PNL-UDMR încearcă instaurarea cenzurii în Parlament.
În sesizarea depusă, USR argumentează faptul că introducerea de sancțiuni pentru filmarea ședințelor și pentru afișarea de bannere încalcă dreptul la informație, libertatea de exprimare și egalitatea în drepturi, dar și libertatea presei.
Prin interzicerea implicită a posibilității de a înregistra lucrările din Cameră de către presa care nu a primit acreditare, ca şi de către oricare membru al publicului, cât şi prin restrângerea dreptului deputaților, care, în exercitarea mandatului lor, înregistrează lucrările, pentru prezentarea activității în fața cetățenilor, se aduce o gravă atingere drepturilor cetățenești, se arată în sesizarea depusă la Curtea Constituțională.
În ceea ce privește afișarea bannerelor, există și o decizie a Curții Constituționale care a stabilit că interdicția prevăzută de Regulamentul Camerei se poate aplica doar bannerelor cu mesaje denigratoare, rasiste sau xenofobe. Or, a interzice și sancționa desfășurarea de bannere fără a distinge cu privire la conținutul mesajului expus contravine deciziei CCR și dispozițiilor art. 30 din Constituție.
De asemenea, USR a argumentat în sesizare că sancționarea întregului grup parlamentar pentru fapta unui deputat, oricare ar fi aceea, încalcă principiul răspunderii juridice personale. Introducerea de sancțiuni colective are ca scop evident îngreunarea, dacă nu chiar paralizarea, acțiunilor Opoziției. Efectele aplicării unei astfel de sancțiuni ar fi acelea că zeci de deputați ai Opoziției ar fi limitați să se exprime și să își exercite mandatul acordat de cetățeni.
Așa cum a precizat încă din primele momente ale dezbaterii pe tema modificării Regulamentului Camerei Deputaților, USR susține că orice formă de agresiune trebuie sancționată dur, cu atât mai mult când se întâmplă în Parlament, forul suprem de dezbatere al României, dar nu poate accepta ca, sub acest pretext, să se limiteze transparența și să se blocheze dreptul românilor de a ști ce decizii iau cei pe care ei i-au votat.
USR a propus eliminarea prevederilor abuzive, în special a celor care stabilesc sancționarea întregului grup parlamentar pentru acțiunea unui deputat, inclusiv cu reducerea la jumătate a timpului alocat la moțiuni. Amendamentele USR au fost însă respinse de coaliția toxică PSD-PNL-UDMR.