USR a depus moțiune simplă împotriva lui Cătălin Predoiu: Sabotarea luptei anticorupție nu poate rămâne nesancționată!

USR a depus, astăzi, în Parlament moțiunea simplă, intitulată “Din nou cu tancul peste Justiție” împotriva ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru lovitura gravă dată luptei anticorupție prin reorganizarea și întărirea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și știrbirea competenței DNA și DIICOT.

Prin modul în care a ales să adopte, pe repede-înainte, fără să respecte termenul pentru dezbatere publică și fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția, proiectul de așa-zisă desființare a SIIJ, Cătălin Predoiu nu face decât să continue atacul asupra justiției început de PSD-ALDE-UDMR, sub coordonarea lui Dragnea, blocând reformarea sistemului de justiție.

„Cel mai bun lucru pe care îl poate face acum ministrul Cătălin Predoiu este să își dea demisia. Ne-a demonstrat tuturor că s-a predat nucleului antireformist din justiție fără să opună rezistență, a făcut compromisuri sulfuroase doar pentru a mima reforma, dând un cot în plină figură DNA-ului și luptei împotriva corupției. S-a aliat cu cei care au călcat justiția în picioare în anii trecuți și împreună cu aceștia a pus bazele SIIJ. Adică o rețea care să înlocuiască SIIJ și să se ocupe cu anchetarea magistraților. O rețea asemănătoare cu SIIJ, dar mult mai puternică.

O rețea selectată pe sprânceană exact de aceia care au susținut SIIJ, care au împiedicat reformele și au făcut tot posibilul să pună bețe în roate DNA-ului. Cătălin Predoiu, cu mina sa ingenuă, a pus acum bazele refacerii rețelelor de corupție din justiție care au funcționat atât de eficient și diabolic în perioada Năstase-Stănoiu.

Cătălin Predoiu, care ne tot promite de 14 ani că va obține ridicarea MCV, face acum totul pentru a ne îndepărta de acest rezultat. Mimează viclean desființarea SIIJ, fuge cu disperare de avizele Comisiei de la Veneția, știrbește competența DNA și face jocurile celor care vor o justiție obedientă, mută, timorată. Ca Florin Iordache odinioară, trece cu tancul peste justiție, cu pretenția că o ajută”, a declarat vicepreședintele USR Stelian Ion.

Pe scurt, motivele invocate în cadrul moțiunii simple pentru care Cătălin Predoiu trebuie să plece din funcție sunt următoarele:

• Cătălin Predoiu a ignorat total faptul că un proiect de desființare a Secției Speciale se afla deja în procedură parlamentară avansată (proiectul conceput de fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, avizat pozitiv de Comisia de la Veneția) și a preferat, în schimb, să vină cu propriul proiect de lege, adoptat pe repede-înainte, cu nerespectarea termenului pentru dezbatere publică și fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția;
• Reorganizarea SIIJ propusă de Cătălin Predoiu este contrară avizelor Comisiei de la Veneția și recomandărilor acesteia, precum și rapoartelor MCV și ale GRECO;
• Cătălin Predoiu a reorganizat și întărit Secția Specială, prin proiectul de așa-zis desființare și a știrbit competența DNA și DIICOT;
• Cătălin Predoiu a bifat obiectivele celor certați cu legea, politicieni și magistrați, de a scăpa de anchetele DNA și de a-și putea alege magistrații care să-i ancheteze;
• Cătălin Predoiu a creat o superimunitate pentru judecătorii CCR (pe lângă cea deja acordată în 2018), care nu doar că nu vor putea fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu înviințarea a minimum 6 din cei 9 judecători ai plenului CCR, dar ei nu vor putea fi nici anchetați de DNA;
• Cătălin Predoiu a îngropat la sertar proiectele de punere în acord a Codului penal și a celui de procedură penală, pe care le-a găsit predate la cheie la preluarea acestui mandat, cu deciziile CCR;
• Cătălin Predoiu a numit-o pe Giorgiana Hosu, cea care aproape a îngropat Dosarul “10 August”, la conducerea DIICOT, în dispreț total față de Secția de procurori a CSM, față de asociațiile respectate ale magistraților și de opinia publică;
• Din cauza lui Cătălin Predoiu, conducerea DIICOT este în interimat de aproape un an și jumătate;
• Cătălin Predoiu a abandonat grupul de lucru de la Ministerul Justiției înființat pentru redactarea proiectului de lege privind DNA-ul pădurilor.

Prin sabotarea reformei justiției, Cătălin Predoiu s-a transformat, practic, în apărătorul politicienilor și magistraților penali, care vor să scape de anchetele DNA. Totul, cu complicitatea parșivă a unor lideri PNL și mai ales a președintelui Iohannis.

Pentru toate acestea, Cătălin Predoiu trebuie să plece din funcție.

Textul moțiunii simple, aici.