USR solicită Guvernului explicații despre platforma de “luptă cu dezinformarea” care transformă România în Rusia

USR solicită Guvernului explicații despre platforma de “luptă cu dezinformarea” care transformă România în Rusia

USR solicită Guvernului explicații imediate cu privire la platforma de “luptă cu dezinformarea”, despre care au apărut informații în presă. Nu vom permite ca razboiul sa fie folosit drept pretext pentru cenzurarea unor articole sau publicații care acționează in interesul legitim al societății.

Din informațiile apărute în presă, Guvernul vrea să scape de orice fel de critică, cuvintele “corupție” și “incompetență”, “furtișag” și “mizerie”, asociate cu Guvernul Ciucă (PSD și PNL) și Klaus Iohannis devin fake news-uri.

USR atrage atenția că o astfel de platformă nu trebuie condusă de politicieni, iar Guvernul trebuie să renunțe imediat la orice asociere între dezinformarea rusească și demersurile legitime de presă sau criticile din partea opoziției.

PSD și PNL au soluții în Parlament dacă vor într-adevăr să combată fake news în social media.

”Guvernul României pregătește o platformă prin care dorește atât eliminarea propagandei rusești, cât și eliminarea criticii fața de sine însuși. Lupta împotriva fake news nu poate presupune și cenzurarea presei libere și a libertății de expresie. Cadrul legal de reglementare a informațiilor din online este transpunerea directivei AVSM de la Senat. Puterea este în mâna lui Florin Cîţu. Atenție, directiva nu presupune să inventezi algoritmi prin care critica la adresa puterii să fie calificată drept atentat la siguranța națională. Până atunci, sugerez Guvernului să nu se joace de-a Ceaușescu”, spune parlamentarul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților.

Europarlamentarii USR vor face demersuri la nivel european pentru a opri această inițiativă toxică care preia modelul lui Vladimir Putin de control asupra populației.

”Cred că este una dintre cel mai grave acțiuni ale unui guvern, după 1990 încoace. Este cenzură pură, fără nici cea mai mică umbră de reținere, cu sfidarea fiecărei reguli europene şi internaționale care apără libertatea de exprimare – reguli care țin de esența democrației. Cer public guvernului să oprească această propunere, care este o idee sinistră, imediat. Nu are ce căuta într-o democrație şi face foarte mult rău României în vremuri în care România are nevoie de ajutor european şi de echilibru”, explică europarlamentarul USR Ramona Strugariu.