USR Bihor lansează „Detectivul verde” și realizează harta reală a spațiului verde din Oradea

USR Bihor lansează „Detectivul verde” și realizează harta reală a spațiului verde din Oradea

USR Bihor lansează „Detectivul verde”, platforma unde orădenii sunt invitați să posteze imagini sau înregistrări video cu zonele degradate din spaţiul verde al municipiului reşedinţă. Membrii USR vor verifica dacă zonele sunt cuprinse în cadastrul verde și vor face demersurile necesare către autorități.

În ultimii 10 ani, au dispărut din Oradea peste 26.000 de arbori și arbuști. În 2011, erau un număr de 124.914 arbori şi arbuşti inventariaţi, iar acum, în noul cadastru verde, mai sunt 97.219 arbori şi arbuşti. Cifrele arată clar că în Oradea s-a tăiat mai mult decât s-a plantat.

USR a solicitat public ca Primăria să publice toate contractele de plantări, de toaletări, de întreţinere spaţii verzi, cu anexe, pentru a avea o situaţie clară. În 2019, Primăria a uitat să răspundă acestor solicitări, precum și să clarifice diminuarea spaţiilor verzi de la 663 de hectare în 2011 la 603 hectare în 2021.

În acest context, USR Bihor lansează platforma www.detectivulverde.ro și îi invită pe toţi orădenii să fie detectivi verzi şi să încarce fotografii/video pentru ca astfel să fie realizată „o hartă reală” a spaţiilor verzi din Oradea.

În acest mod, se va şti exact unde sunt arbori prost toaletaţi, tăiaţi şi neînlocuiţi, uscaţi, unde este nevoie de amenajarea de spaţii verzi, de plantare de arbori, arbuşti şi flori.