Senatul a adoptat inițiativa USR pentru monitorizarea calității aerului

Senatul a adoptat, luni, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă a senatorului USR Dragoș Popescu și deputatei USR Oana Cambera de îmbunătățire a calității aerului înconjurător, printr-o monitorizare reală și eficientă. Astfel, 59 de senatori au votat pentru, 43 – împotrivă și 6 s-au abținut.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Senat, Dragoș Popescu a arătat că protejarea mediului și îmbunătățirea calității aerului au reprezentat priorități în cadrul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, dar au fost neglijate până la nivelul la care România a ajuns să aibă deschise în total 17 proceduri de infringement pe teme de mediu.

Dragoș Popescu: ”În prezent România are deschise 6 proceduri de infringement doar privind poluarea aerului, iar Ministerul Mediului, respinge cu ușurință orice propunere venită din partea Parlamentului pe tema calității aerului. Mai mult decât atât, ministerul nu a avansat nicio politică publică, OUG, HG, sau Ordin de Ministru care să rezolve aceste probleme. Tot ce s-a întâmplat pe această temă a fost înființarea unui nou și inutil comitet interministerial.”

Inițiativa legislativă prevede:

• Crearea unui Sistem Național pentru Calitatea Aerului, care va asigura o monitorizare reală și eficientă a calității aerului.
  • Acces liber la datele din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului
  • Reglementarea sistemelor de senzori alternativi pentru măsurarea calității aerului
  • Transparentizarea datelor provenite de la poluatorii industriali și transmiterea lor în timp real către public și către Garda de Mediu.
  • Definirea unor noi atribuții pentru Garda Națională de Mediu, privind măsurarea calității aerului, pentru eficientizarea intervențiilor pe teren care necesită analiza rapidă a factorului poluant.
  • Reglementarea poluanților precum hidrogen sulfurat, formaldehida, negru de fum și amoniac.

”Este un pas important pe care îl face Senatul României pentru recunoașterea problemelor cu care ne confruntăm pe calitatea aerului și îmbunătățirea cadrului legislativ. Avem 6 proceduri de infrigment care ne costă bani și sănătate, cu peste 29.000 de români care mor anual din cauza unor boli associate poluării.  Proiectul de lege ce a fost votat astăzi vine în concordanță cu dezbaterile Comisiei Europene pentru îmbunătățirea legislaiei europene ce privește calitatea aerului și oferă soluții pentru îmbunătățirea colectării datelor și accesul deschis prin Rețeaua Națională de Monitorizare”, a declarat deputata Oana Cambera.

Inițiativa legislativă este rezultatul unor ample consultări cu experți, institute de cercetare, societatea civilă și instituții cu atribuții în protecția mediului, a fost semnat de peste 80 de parlamentari, membri mai multor partide politice și a avut raport favorabil de la comisiile sesizate în fond și avize favorabile de la Consiliul Economic și Social, Consiliul Concurenței și Consiliul Legislativ.

Senatul este prima cameră sesizată, propunerea legislativă își urmează parcursul în Camera Deputaților, care este for decizional.