Proiectul prin care PSD și PNL vor să-l scape de închisoare pe șeful AEP rămâne pe agenda plenului Camerei Deputaților

Proiectul prin care PSD și PNL vor să-l scape de închisoare pe șeful AEP rămâne pe agenda plenului Camerei Deputaților

Astăzi, PSD și PNL au vrut să-l scape de închisoare pe șeful Autorității Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulețu-Buică, acuzat de procurori de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, după ce a demis abuziv doi directori și a angajat alți 18, fără concurs. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a plenului Camerei Deputaților și, doar după ce USR a atras atenția asupra lui, a fost mutat spre finalul ordinii de zi. USR a cerut, în Comitetul liderilor, retrimiterea proiectului la comisii, spre a fi rediscutat, dar solicitarea a fost respinsă.

PSD și PNL vor să dea un tun marca OUG 13. Un amendament depus pe ascuns și scapi de închisoare, asta au vrut să facă cu proiectul care l-ar scăpa de necazuri pe șeful AEP. Amendamentul a fost strecurat marți seară, în Comisia de administrație, iar astăzi au și pus proiectul la votul final. După ce am atras atenția asupra mârșăviei puse la cale de PSD și PNL, au făcut strategic un pas înapoi și au mutat proiectul spre coada ordinii de zi, așa că nu a mai fost discutat astăzi. Au respins însă solicitarea USR de retrimitere la comisii a proiectului, așa că el rămâne pe ordinea de zi și, cel mai probabil, vor încerca să-l împingă la vot imediat după sărbători”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

În încercarea de a trece pe sub radar amendamentul care l-ar scăpa pe șeful AEP de închisoare, PSD și PNL l-au introdus, cu ajutorul senatorului PSD Radu Oprea, în legea de aprobare a unei ordonanțe de urgență care modifică și completează Codul administrativ.

Concret, amendamentul spune că personalul aparatului de specialitate al AEP cu statut de înalt funcționar parlamentar este numit sau destituit prin ordin al președintelui Autorității. Cu alte cuvinte, lasă liber șefului AEP să facă angajări sau să promoveze oameni în instituție fără concurs. Doar din pix, așa cum place vechile partide politice.

Astfel, fapta de care e acuzat șeful AEP dispare. La fel cum Dragnea voia OUG 13 pentru a scăpa de închisoare. Ăsta e PSD și PNL. Poți să comiți acte de corupție, să îți promovezi ilegal sinecurile în funcție pentru a captura instituții, iar dacă DNA te prinde, dai o lege și scapi. Nu va rămâne așa. USR s-a opus în Comisii, astăzi am încercat scoaterea de pe ordinea de zi și retrimiterea la comisii, dar au refuzat. Dacă legea trece în forma actuală, vom contesta și la CCR”, mai precizează Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

USR reamintește că actualul președinte al AEP a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce, în 2019, a concediat abuziv doi directori din instituție. PNL, care acum pune umărul la scăparea lui Mitulețu-Buică, acuza atunci PSD de „PSD-izarea instituției”, de desfășurarea unui „proces agresiv de capturare şi compromitere a instituţiilor cheie din statul român, având ca unic scop menţinerea la putere prin orice mijloace”. Același PNL, dispus acum să voteze cum cântă PSD, în decembrie cerea revocarea din funcție a lui Constantin Florin Mitulețu-Buică.

Între timp, liberalii și-au amintit, probabil, că Autoritatea Electorală Permanentă este instituția care verifică folosirea banilor de către partide, atât în campaniile electorale, cât și în afara lor.