Teodor Lazăr: După mai bine de 100 de zile de război, Guvernul PSD-PNL nu a găsit o soluție pentru sutele de camioane cu grâne blocate la Isaccea

Teodor Lazăr: După mai bine de 100 de zile de război, Guvernul PSD-PNL nu a găsit o soluție pentru sutele de camioane cu grâne blocate la Isaccea

În timp ce se înmulțesc atenționările potrivit cărora a început deja „războiul mondial al pâinii” din cauza blocării cerealelor din Ucraina, sute de camioane care transportă grâne pentru zone din Africa și Orientul Mijlociu sunt blocate la Isaccea. Deputatul USR Teodor Lazăr atrage atenția că, la mai bine de trei luni de la declanșarea invaziei în Ucraina, Guvernul PSD-PNL a eșuat în a duce în zonă mai multe bacuri care să grăbească transportul.

Sute de camioane ucrainene care transportă grâne pentru zone din Africa și Orientul Mijlociu sunt blocate la Isaccea, deoarece trecerea Dunării se face în continuare cu un singur bac al Navrom, ceea ce îngreunează întreaga operațiune. Deși au trecut mai bine de trei luni de la începerea conflictului, Guvernul PSD-PNL a eșuat în a duce în zonă mai multe bacuri care să grăbească transportul de cereale pentru oamenii care au nevoie disperată de hrană. Aceste bacuri puteau fi aduse de la Brăila, de la Galați sau chiar din Tulcea. În loc să existe o coordonare clară și asumarea răspunderii, instituțiile dau vina una pe alta, fără ca cineva să-și asume vreo inițiativă care să ducă la rezolvarea situației”, declară Teodor Lazăr.

Deputatul USR arată că singurul bac de la Isaccea are o capacitate de doar 16 camioane, însă el este utilizat și de mașinile personale. Astfel, la fiecare trecere, pot fi transportate doar aproximativ 10-12 camioane. Ceea ce face ca unele camioane să stea și o săptămână la coadă până să treacă Dunărea.

Organizarea este atât de proastă încât doar pe partea română așteaptă aproximativ 400 de camioane. Românii s-au mobilizat mult mai bine decât guvernanții și i-au ajutat pe refugiații ucraineni care au fugit din calea rachetelor lui Putin. Guvernul este dator să explice de ce nu susținem mai puternic Kievul și de ce nu acționăm mai ferm pentru a facilita exportul de cereale ucrainene. Din punct de vedere strategic, este în interesul României și al lumii euro-atlantice ca Rusia să nu câștige acest război și să nu ajungă la gurile Dunării. În plus, tot în interesul nostru este să ne asigurăm că Putin nu va reuși să genereze o foamete în Africa, pentru că un eventual val de emigranți ar pune, economic, și mai multă presiune pe țările europene”, mai precizează Teodor Lazăr.