Coaliția PSD-PNL-UDMR, un nou vot în apărarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și ale aleșilor locali

Coaliția PSD-PNL-UDMR, un nou vot în apărarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și ale aleșilor locali

Deputații Coaliției sărăciei au apărat, astăzi, încă o dată, pensiile speciale ale aleșilor locali, respingând un amendament USR la Codul administrativ de abrogare a acestor privilegii acordate în 2019 de Guvernul Dăncilă. De asemenea, tot astăzi, reprezentanții Coaliției sărăciei în conducerea Camerei Deputaților au respins solicitarea USR de introducere în circuitul legislativ a proiectului USR privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Am depus, încă o dată, un amendament de abrogare a pensiilor speciale ale aleșilor locali și am solicitat, atât în plen, de la microfon, cât și în scris, printr-o scrisoare adresată președintelui Camerei Deputaților, convocarea Birourilor Permanente reunite pentru a da, în plenul de mâine, un nou vot pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Am oferit deputaților PSD-PNL-UDMR șansa de a face mai mult decât declarații politicianiste, mai mult decât gargară politică, dar au refuzat. Dacă ar fi vrut într-adevăr să rezolve problema a măcar două categorii de pensii speciale – ale aleșilor locali și ale parlamentarilor -, aveau astăzi ocazia să acționeze. Puteam trimite în istorie aceste două din multele categorii de pensii speciale înființate de-a lungul timpului de PSD și PNL”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

USR a depus, la un proiect de modificare a Codului administrativ dezbătut astăzi în plenul Camerei Deputaților, un amendament în sensul abrogării pensiilor speciale acordate celor care au deținut funcția de primar, viceprimar, președinte de consiliu județean sau vicepreședinte de consiliu județean din 1992 încoace.

Amendamentul USR a fost respins atât în comisii, cât și în plen.

Nu este prima dată când USR propune desființarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, iar Coaliția PSD-PNL refuză. Așa s-a întâmplat și în aprilie 2022, când PSD-PNL au vrut să modifice Codul administrativ astfel încât să-l scape de răspundere penală pe șeful AEP, așa s-a întâmplat și în noiembrie 2021, când USR a cerut premierului Ciucă să rezolve problema pensiilor speciale ale aleșilor locali prin ordonanță de urgență.

Cât despre proiectul de lege depus de USR în acest sens, acesta este blocat de luni bune în Senat.

În anul 2022, se estimează că pensiile speciale vor costa bugetul de stat aproape 12 miliarde de lei, sumă care, ca ordin de mărime, este similară cu ce are în plan Guvernul PSD-PNL să cheltuie pe drumuri.

Iar în 2023, când vor începe eventual să se plătească și pensiile speciale pentru zeci de mii de aleși locali, suma va fi și mai mare. Pe spatele românilor sărăciți.