USR solicită Guvernului Ciucă să renunțe la ordonanța prin care vrea să pună mâna pe banii românilor din Pilonul 2 de pensii.

USR solicită Guvernului Ciucă să renunțe la ordonanța prin care vrea să pună mâna pe banii românilor din Pilonul 2 de pensii.

Deputat Claudiu Năsui: „Ordonanța aceasta este doar prima. Palma e deja bătută între domnii Iohannis și Ciolacu. Vor urma și altele care vor face fix același lucru”

USR solicită Guvernului Ciucă să renunțe imediat la proiectul de ordonanță de urgență, pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, care prevede modificări nocive la Pilonul 2 de pensii prin care se urmărește desființarea acestuia prin gonirea administratorilor de pilon din România și confiscarea banilor de către stat.

USR atrage atenția că nu este pentru prima dată când PSD vrea să pună mâna pe pensiile private ale românilor pentru a-și acoperi cheltuielile excesive din bani publici cu privilegiile și pensiile speciale, manevră încercată și de Dragnea, Tudose, Ponta și Dăncilă.

„Guvernul cu epoleți nu numai că îi sărăcește pe români în plină criză energetică și a prețurilor, dar vrea să le ia și banii de pensie privată. Aici s-a ajuns cu «cel mai stabil, solid și performant guvern din ultimii destul de mulți ani», după cum îl lăuda mândru întâiul schior al țării.

Desființarea Pilonului 2 de pensii, încercată și de Dragnea și ai săi, cu singurul scop de a umple buzunarele partidului cu bani pentru viitoare sinecuri și alte pensii speciale, e o nouă lovitură cinică pe care PSD și PNL le-o dau românilor.

Românii au o șansă la o pensie decentă prin Pilonul 2, dar Guvernului Ciucă nu îi pasă, din contră. Ce așteptări putem avea de la un guvern care face miliarde de lei pe urma scumpirilor din energie, suportate tot de români?”, susține președintele USR, Cătălin Drulă.

În același timp, USR solicită ministrului Muncii, Marius Budăi, să declare public când a avut loc așa-zisa consultare cu cei de la ASF pe marginea modificărilor la Pilonul 2, în condițiile în care marți, 23 august, la ora 12.00, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică ordonanța de urgență, iar cu jumătate de oră mai târziu, întrebat despre modificările preconizate la Pilonul 2 la un post de televiziune, a răspuns în direct că „vom avea discuții” și că „trebuie să avem o consultare cu cei de la ASF”. USR solicită ministrului Muncii să admită public că a mințit.

Reamintim că fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a dezvăluit planul Guvernului Ciucă cu privire la Pilonul 2 încă de săptămâna trecută.

„Au negat, după care și-au continuat planul ca și cum nimic n-ar fi. E mare urgență vara asta! Trebuie să dea 35 de pagini de ordonanță acum pe Pilonul 2. Nu mai poate fi amânat. Pe cine mai prostesc? Miza sunt banii pe care îi cotizați în fiecare lună la Pilonul 2. Banii dumneavoastră pe care îi vor ei. Nu banii deja acumulați. Miza e ce mai vine pe viitor. Vor face încă o companie de stat ca să preia portofoliul fondurilor gonite. Ca să vă spună că banii dumneavoastră sunt acum în siguranță la un nou Bancorex. La cum merg lucrurile, în 2024, nu vom mai avea Pilon 2, iar pensiile speciale vor fi mai mari ca niciodată”, susține Claudiu Năsui.

USR reamintește că Pilonul 2 de pensii a apărut din nevoia de a rezolva o problemă ce va deveni acută în viitor, când numărul pensionarilor va fi mai mare decât numărul celor angajați, având în vedere că la nivel mondial România va înregistra una dintre cele mai drastice reduceri a populației în perioada 2017-2050.