Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program

Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și Ionuț Moșteanu care prevede accesul gratuit al copiilor și tinerilor la terenurile de sport din curtea școlilor și din bazele sportive publice, în afara programului școlii și cu respectarea activităților derulate de școală.

Tudor Pop: „Această inițiativă legislativă va deschide calea dialogului dintre comunitate și autoritățile locale, și mă refer aici, în special, la conducerea școlii din proximitate. E un punct de inflexiune pe care trebuie să-l depășim prin soluții. Astăzi, directorii de școli spun că nu pot deschide curtea școlii din motive ce țin de siguranța copiilor și a patrimoniului, în timp ce copiii și adolescenții se joacă pe străzi sufocate de mașini sau prin parcuri supraaglomerate. Sau pur și simplu renunță la orice activitate fizică cu consecințe dezastruoase pentru sănătate. Pe de altă parte, aceiași directori găsesc rapid soluții pentru a închiria infrastructura sportivă școlară din interiorul școlii unor cluburi sportive private și nu se mai împiedică de probleme. Un procent din sumele anuale (deloc modeste) generate din închirierea sălii de sport din școală poate fi folosit pentru a acoperi costurile cu pază și întreținere a terenurilor de sport din curtea școlii. Priviți aceste cheltuieli ca o investiție minimă în sănătatea și în viitorul copiilor noștri.”

Senatorul USR Remus Negoi, membru al Comisiei de sănătate din Senat, spune că proiectul nu subminează autonomia autorităților locale și preia și din observațiile CCR.

Remus Negoi: „E greu să înțelegi cum unii vor să țină curțile școlilor închise pentru sport, în afara orelor de program. Nu putem să ținem copiii să se joace în stradă, printre mașini. Curțile școlilor pot și trebuie să fie deschise pentru copii, pentru elevi, să facă sport.”

Accesul în curțile școlilor se va face doar pe bază de regulament, dar decizia este a autorității locale.

Inițiativa legislativă a celor doi deputați USR permite autorităților locale să acționeze în sensul redeschiderii terenurilor de sport din curtea școlii către publicul larg, în condițiile în care bazele sportive publice sunt, în multe cazuri, degradate și prost întreținute, iar parcurile sunt deja supraaglomerate.

Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa merge acum, pentru dezbatere, la Camera Deputaților.

https://senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=24555