Hidroelectrica și Romgaz, companii de stat, în ciuda profiturile de zeci de miliarde de lei obținute în ultimii ani, nu au făcut nicio investiție menită să asigure independența energetică a României.
„PSD și PNL au condus prin rocadă în ultimii 10 ani Ministerul Energiei și companiile energetice. Și-au pus clica politică să conducă reglementatorul pieței de energie, ANRE, și au luat toate deciziile dezastruoase pentru România. Să ne uităm la Hidroelectrica și Romgaz, companii de stat a căror conducere a fost numită strict politic. Au fost puși acolo să încaseze salariile uriașe și să se asigure că profiturile ajung în buzunarul statului care mai departe să plătească pile politice în funcții publice cu nemiluita. Așadar, când mai auziți că altcineva e de vină pentru facturile pe care le plătim la energie, să vă aduceți aminte ce au făcut acești incompetenți și cum și-au bătut joc de sistemul energetic și de banii noștri. Când mai auziți că USR e de vină, că liberalizarea și alte fantome au crescut prețurile la energie, să vă întrebați ce a făcut statul cu 25 de miliarde de lei de la Hidroelectrica și Romgaz în ultimii 7 ani. De ce aceste companii au producții de energie/gaz în scădere și nicio investiție majoră finalizată? Poate ne răspunde Marcel Ciolacu și la asta că tot ne dă lecții despre energie în fiecare zi la televizor”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.
Cazul Hidroelectrica
Companie deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Energiei, Hidroelectrica a avut în ultimii 7 ani un profit cumulat de peste 15 miliarde de lei. Adică, circa 3 miliarde de euro, o sumă enormă cu care se putea practic construi un reactor la Cernavodă sau se puteau ridica 7 centrale precum cea de la Iernut.
„Credeți că Hidroelectrica a construit ceva? Vreun MW nou în sistem? Răspunsul este evident – ZERO. Asta ca să ne dăm seama de capacitatea companiilor de stat de a face investiții, că tot voiau unii să naționalizeze tot în energie. Cel mai probabil s-ar alege praful așa cum s-a ales de multe companii de stat. Din păcate, toți banii făcuți de Hidroelectrica au mers la stat sub formă de dividende. Au fost tocați pe salariile activului de partid angajat la stat, pe pensiile speciale, pe institute și agenții fantomă și câte și mai câte”, explică deputata USR.
Cazul Romgaz
Compania de stat a realizat în ultimii 7 ani profituri cumulate de 10 miliarde de lei. În condițiile în care producția de gaze naturale a scăzut și se află la un nivel cu 10% sub cel din anul 2015, ne întrebăm pe bună dreptate unde s-au dus banii.
„Auzim vorbindu-se de zăcământul de la Caragele, din județul Buzău, de 6 ani de zile. Vorbim de 30 de miliarde de metri cubi, echivalentul consumului total al României pentru aproximativ 3 ani. Cu toate acestea, compania nu este în stare să scoată gazul de acolo decât cu sonde de explorare. Asta înseamnă o cantitate infimă în fiecare an. În timpul acesta, România și-a tot crescut dependența de gazul rusesc. Acest zăcământ ne-ar face practic independenți de importuri câțiva ani buni de zile. Pe lângă producția în scădere, Romgaz are și un eșec emblematic: centrala pe gaz de la Iernut. Romgaz pierde venituri de 900 de milioane de euro anual numai pentru faptul că nu au fost în stare să finalizeze această centrală care ar fi dat o cantitate de energie electrică în sistem care ar fi transformat România din importator în exportator net de energie”, arată Cristina Prună.